Side Menu

Последни публикации

Лутеин и зеаксантин

Какво представляват лутеин и зеаксантин?

Лутеин принадлежи към групата на каротиноидите. Той представлява мастноразтворим жълт пигмент, който поглъща светлината и осъществява защита срещу вредните ултравиолетови лъчи и свободните радикали. В човешкия организъм лутеин присъства в макулата на ретината и в лещата. Той и зеаксантин са специфични пигменти на макулата. Установено е, че 75% от хората не приемат достатъчно количество лутеин и зеаксантин, а организмът не произвежда сам тези пигменти. Ето защо те трябва да се набавят отвън. Недостиг на лутеин се среща по-често при пушачи и хора със светли очи.
Лутеин и зеаксантин имат важна роля в профилактиката на очните заболявания и по-специално възрастово обусловената макулна дегенерация и катаракта. Тези специфични за окото пигменти спомагат за повишаване на зрителната острота, подобряване адаптацията към тъмнина и др.

Какво става в организма с приетия лутеин и зеаксантин?

Лутеин и зеаксантин се усвояват 5 пъти по-добре от бета-каротин, особено в комбинация с храна, богата на мазнини. Те се свързват със специфичен ретинален белтък и се разпределят в ретината и лещата. Зеаксантин се натрупва предимно в макулата, а лутеин в цялата ретина.

За добро зрение на старини, за всички хора над 40 години се препоръчва продължителен прием на лутеин и зеаксантин

0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x