Side Menu

Последни публикации

Ретината – какво знаем за нея

Ретината – какво знаем за нея? (част 2)

В първата част на статията Ви запознахме с това, какво представлява ретината, кои са десетте слоя, които влизат в нейната структура. В настоящата втора част на статията ще дадем още информация за нейните характерни особености.

Ретината и макулата формират функционална единица, но не са анатомично тясно свързани, а само близкостоящи. Функцията на пигментният епител на ретината е да се грижи основно и предимно за снабдяването на окото с хранителни вещества, както и за метаболитния транспорт. Пигментният епител е свързан с хороид, посредством мембрана и проектира по посока на ретината това, което е познато като микровили, за които се залавят външните сегменти на фоторецепторите. Фоторецепторите са сензорни клетки. Фоторецепторите на пръчиците и колбичките са подразделени според строежа и функцията си на отделни секции. Клетките са разделени на вътрешен и външен сегмент от силно изтънен клетъчен участък. Тези два сегмента заедно формират първия слой на ретината.

Вторият слой на ретината има като основна функция поддържането на структурата на ретината. В слоя над този външен зърнест слой, се намират клетъчните ядра на фоторецепторите. Следващите слоеве са външният мрежест слой, в който започва началната обработка на зрителната информация, последвана от вътрешен зърнест слой.
Във фоторецепторните клетки и ретиналния пигментен епител преобладава интензивна метаболитна активност. Необходимо е да се формират непрекъснато нови фоторецептори, както и да се унищожат умрелите клетки. Цялото снабдяване с хранителни вещества, необходими за изграждането на нови фоторецептори и унищожаването на старите, се осъществява, благодарение на клетките на пигментния епител. Поради високата метаболитна активност обмяната на кислород в тези тъкани е много по-висока от всяка друга тъкан в човешкото тяло.

Всеки ден близо 100 мембранни дискове на фоторецептори се унищожават от пигментния епител.

Тъй като в ретината ежедневно протичат многобройни свободно-радикални процеси, дължащи се на високата метаболитна активност, високото съдържание на кислород, ултравиолетовото лъчение и високото съдържание на мембранни липиди, се поражда нужда от мощна антиоксидантна защита, укрепване на ретиналните съдове и възстановяване на пигментния слой.

Околут Комби е източник на четирите основни вещества, необходими за постигането на тези ефекти. Околут Комби съдържа оптимално количество от най-мощните познати антиоксиданти, осигуряващи надеждна защита за очите – лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Астаксантин е най-мощният антиоксидант за очите, тъй като преминава през кръвно-мозъчната и кръвно-ретиналната бариера и достига до вътрешните очни слоеве – ретината, макулата и пигментния епител като по този начин предотвратява увреждането на окото.

Проантоцианидин е антиоксидант, който притежава активност срещу водоразтворимите и мастноразтворимите свободни радикали. Каква е ролята на лутеин и зеаксантин в антиоксидантната защита? Лутеин и зеаксантин са вътреочни филтри, чието високо количество в макулата и ретината са основни компоненти на очния пигмент. Високата му плътност предотвратява множество очни увреждания и спомага за възстановяването на вече започнали такива.

borola

0 коментара

0

Коментари

avatar