Side Menu

Последни публикации

Въпроси и отговори

Какво съдържа Околут?

Околут съдържа растителен екстракт на лутеин – мастноразтворим жълт пигмент от групата на каротеноидите, който поглъща светлината и осъществява протекция срещу вредните УВ лъчи. Намира се в макулата на ретината и в лещата.

Що е макула?

Овален участък на задния полюс с диаметър 5 мм. Хистологично това е регион от ретината, съдържащ ксантофилни пигменти и повече от един слой ганглийни клетки. В макулата са концентрирани повече конусчета. Тя отговаря за централното зрение и затова й е необходима специфична протекция.

По какъв начин лутеинът се натрупва в макулата?

Лутеинът се свързва със специфичен ретинален протеин – туберлин и се натрупва избирателно в макулата.
Освен това данни от фармакокинетиката сочат, че той се резорбира по-добре от бетакаротин и има 5 пъти по-добра бионаличност от него.

Kакъв е механизмът на действие на Околут?

Околут въздейства по два основни начина: Абсорбира вредните светлинни лъчения и обезврежда свободните радикали в макулата и ретината.

Има ли разлика между лутеин и бетакаротин?

Лутеинът и бетакаротинът са от групата на каротеноидите, но се различават по своята биологична активност. Бета – каротин е провитамин А.
Лутеинът не се превръща във витамин А, натрупва се избирателно в макулата и има 5 пъти по–висока бионаличност от бетакаротина. Освен това лутеинът е специфичен за макулата и очите и е по–устойчив към свободните радикали за разлика от бета – каротина.

Кога да прилагаме Околут?

Околут се прилага при макулна дегенерация /МД/, катаракта, синдром на компютърно око, за подобрявяне на зрението и при пигментен ретинит.

Как да дозираме Околут?

Дозата варира в широк диапазон – от 2 до 40 мг дневно. Оптималната дозировка е 6 – 12 мг дневно. За профилактика се препоръчва по 6 мг /1 капсула/ дневно в продължение на минимум З месеца.
При диагностицирана МД – 12 мг / 2 капсули / дневно в продължение на 6 месеца. Лечението и профилактиката трябва да се провеждат непрекъснато.

Има ли научни доказателства за ролята на лутеин при МД и катаракта?

Епидемиологично проучване показа връзката между ниските плазмени нива на лутеин и риск от развитието на МД. Съществуват и лабораторни данни, показващи положителното влияние на лутеин върху МД. Според проучвания на Харвардския университет, приемът на 6 мг лутеин води до намаляване честотата на МД с 57%. Би могло да се цитира и проучване при което е установено значително увеличение на пигментната плътност на макулата след 140 дневен прием на лутеин.
Що се отнася до значението на лутеин при катаракта, се цитира проучване според което рискът от катаракта намалява с 22% при повишен прием на лутеин.

Защо е необходимо да приемаме лутеин с храната или чрез хранителни добавки?

Лутеинът е продукт, който човешкият организъм не синтезира. Ето защо е необходимо да го приемаме отвън.

При кой вид МД се препоръчва Околут?

Околут може да се прилага и при атрофична и при ексудативна МД. Продуктът осъществява протекция срещу вредните УВ лъчения, а така също обезврежда свободните радикали. Освен това лутеинът спомага за поддържане интегритета / сухотата / на субретиналното пространство. Имайки предвид обаче, че промените при някои видове МД са необратими и бързо прогресиращи, трябва да се обръща по-голямо внимание на профилактиката.

В кой стадий на МД се започва Околут?

Уместно е използването на Околут и при начални, и при изразени промени, но и в двата случая лечението е продължително.При тези състояния целта е да се забавят процесите на дегенерация. Необходимо е да се обърне по-вече внимание на профилактиката, тъй като липсва специфично лечение, а промените са необратими.

Влияе ли Околут върху мастната обмяна?

Лутеинът е мастноразтворим, но не повишава холестерола.

Какво представляват друзите?

Друзите представляват жълти хиелинни образувания, които се натрупват в мембраната на Брук.

Колко са основните видове МД ?

Атрофична и ексудативна са основните видове МД. Атрофичната е по-често срещана – около 90% от случаите на МД. Тя по-бавно води до загуба на зрението. Характеризира се с бавна атрофия на пигментните клетки и фоторецепторите, фокална хиперпигментация на ПЕР, загуба на хориокапиляри. Ексудативната е 10% от случаите на МД. Причинява слепота при 88% от случаите на МД.

Каква представлява синдром на компютърното око?

Синдромът на компютърното око включва няколко симптома: сухота, болка, сърбеж, главоболие. При работа на видеодисплей окото страда от сухота, тъй като по – рядко мига и по този начин не се овлажнява достатъчно. Освен това непрекъснатото взиране в екрана ангажира централното зрение, т.е. макулата. Умората и главоболието зависят от работната честота на монитора. Монитори, които работят на по – висока честота са по – безопасни за окото. Независимо обаче от все по – съвършените модели техника, окото се осветява. Чрез Околут ние осъществяваме протекция срещу осветяването.

Взаимодейства ли Околут с храни и лекарства?

Холестирамин, холестипол могат да намалят резорбцията на лутеин. Приемът на лутеин съвместно с бета каротин намалява неговата резорбция.

Какво знаем за други приложение на лутеин?

Лутеин се използва за предотвратяване на рак на колуна, рак на млечната жлеза и при сърдечно-съдови заболявания.

Има ли риск от жълто оцветяване на кожата?

Лутеинът се натрупва избирателно в макулата и лещата. По- малко се натрупва в кожата, така че няма опасност от пигментация.

Как да оценим ефекта от прием на лутеин?

Приемът на лутеин в рамките на 1 месец в достатъчни количества подобрява светлоусещането и зрителната острота.

Кога да се започне прием на лутеин?

Профилактиката трябва да започне от 40 годишна възраст. Ранното профилактиране е важно, защото дегенеративните промени в макулата започват 20 години преди появата на първите симптоми. Рисковите контингенти са пациенти с хипертония, дегенеративни заболявания / диабет /. Особено застрашени от МД са и пушачите. Всички рискови контингенти трябва задължително да използват лутеин за профилактика на МД.

Кои са най – значимите ксантофилни пигменти?

Лутеин, зеаксантин, астаксантин, ликопен, бета каротин.

0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x