Side Menu

Последни публикации

очни заболявания

Здравословни проблеми, които вредят на зрението (част 1)

Деликатната структура на окото може да се повлияе лесно от всякакви нарушения, които се случват в човешкия организъм. Проблемът е, че приемаме зрението си за даденост и започваме да се грижим за него едва когато ни застигне някакъв очен проблем. Но това не е правилна практика, защото редовната грижа и навременна превенция на очни заболявания може да предотврати развитието на по-сериозни зрителни проблеми.

Кои са най-честите здравословни проблеми, които могат да доведат до очни заболявания?

Диабет и очно здраве

Диабетът е заболяване, което се характеризира с висока кръвна захар, както и с пикове и спадове в нивата ѝ. Това може да предизвика временни нарушения в зрението. Но когато не се приложи траен контрол над заболяването, ефектът върху зрението може да е по-сериозен и траен.
Трайно високите нива на кръвна захар влияят особено негативно на най-малките кръвоносни съдове, които снабдяват окото с кръв. Това състояние е познато като диабетна ретинопатия – една от основните причини за слепота при възрастното население. Хората с диабет са предразположени и към развитие на катаракта и глаукома. Колкото по-дълго време човек страда от диабет, толкова по-голяма е вероятността да заболее от някое от тези три очни заболявания.

Автоимунни заболявания и очно здраве

Съществуват различни видове автоимунни заболявания. По-голямата част от тях могат да причинят зрителни нарушения. В действителност голяма част от хората разбират, че страдат от автоимунно заболяване едва след като започнат да се проявяват симптоми на зрителни нарушения. Такива могат да са зачервяване, сърбеж или сухота в очите. За съжаление голяма е вероятността да се постави грешна диагноза за синдром на компютърно зрение, синдром на сухо око или наличието на някаква алергия. С времето обаче при автоимунните заболявания тези симптоми започват все повече да се влошават и да създават повече проблеми. Може да се появи фотофобия, зрителни нарушения, болка в очите и дори загуба на зрението. Спасяване на зрението и облекчаване на тези симптоми може да стане чрез правилен и навременен контрол над автоимунното заболяване. Ако се стигне до загуба на зрението обаче, то невинаги може да бъде възстановено.

Един пример за автоимунно заболяване е лупус – хронично заболяване, което може да засегне всяка част от тялото, включително и зрението. При това заболяване е вероятно да започне да се усеща сухота в очите или увреждане на нервите в зоната на окото. Впоследствие това може да доведе до увреждане на зрението или затруднено движение на очите. Други автоимунни заболявания, които засягат зрението, са псориазис и синдром на Сьогрен.

borola

0 коментара

10

Коментари

avatar