Какво съдържа Околут?

Околут съдържа растителен екстракт на лутеин – мастноразтворим жълт пигмент от групата на каротеноидите, който поглъща светлината и осъществява протекция срещу вредните УВ лъчи. Намира се в макулата на ретината и в лещата.

Какво е макула?

Овален участък на задния полюс с диаметър 5 мм. Хистологично това е регион от ретината, съдържащ ксантофилни пигменти и повече от един слой ганглийни клетки. В макулата са концентрирани повече конусчета. Тя отговаря за централното зрение и затова й е необходима специфична протекция.

По какъв начин лутеинът се натрупва в макулата?

Лутеинът се свързва със специфичен ретинален протеин – туберлин и се натрупва избирателно в макулата.
Освен това данни от фармакокинетиката сочат, че той се резорбира по-добре от бетакаротин и има 5 пъти по-добра бионаличност от него.

Kакъв е механизмът на действие на Околут?

Околут въздейства по два основни начина: Абсорбира вредните светлинни лъчения и обезврежда свободните радикали в макулата и ретината.

Има ли разлика между лутеин и бетакаротин?

Лутеинът и бетакаротинът са от групата на каротеноидите, но се различават по своята биологична активност. Бета – каротин е провитамин А.
Лутеинът не се превръща във витамин А, натрупва се избирателно в макулата и има 5 пъти по–висока бионаличност от бетакаротина. Освен това лутеинът е специфичен за макулата и очите и е по–устойчив към свободните радикали за разлика от бета – каротина.

Кога да прилагаме Околут?

Околут се прилага при макулна дегенерация /МД/, катаракта, синдром на компютърно око, за подобрявяне на зрението и при пигментен ретинит.

Как да дозираме Околут?

Дозата варира в широк диапазон – от 2 до 40 мг дневно. Оптималната дозировка е 6 – 12 мг дневно. За профилактика се препоръчва по 6 мг /1 капсула/ дневно в продължение на минимум З месеца.
При диагностицирана МД – 12 мг / 2 капсули / дневно в продължение на 6 месеца. Лечението и профилактиката трябва да се провеждат непрекъснато.

Взаимодейства ли Околут с храни и лекарства?

Холестирамин, холестипол могат да намалят резорбцията на лутеин. Приемът на лутеин съвместно с бета каротин намалява неговата резорбция.

Колко са основните видове МД ?

Атрофична и ексудативна са основните видове МД. Атрофичната е по-често срещана – около 90% от случаите на МД. Тя по-бавно води до загуба на зрението. Характеризира се с бавна атрофия на пигментните клетки и фоторецепторите, фокална хиперпигментация на ПЕР, загуба на хориокапиляри. Ексудативната е 10% от случаите на МД. Причинява слепота при 88% от случаите на МД.

При кой вид МД се препоръчва Околут?

Околут може да се прилага и при атрофична и при ексудативна МД. Продуктът осъществява протекция срещу вредните УВ лъчения, а така също обезврежда свободните радикали. Освен това лутеинът спомага за поддържане интегритета / сухотата / на субретиналното пространство. Имайки предвид обаче, че промените при някои видове МД са необратими и бързо прогресиращи, трябва да се обръща по-голямо внимание на профилактиката.