повишено очно налягане

В статията ще прочетете:

За очна хипертония (повишено очно налягане) говорим, когато вътреочната течност се натрупва и достига по-високи нива от нормалното (21 mmHg). Очната хипертония в дългосрочен план може да доведе до развитието на опасни заболявания на зрителния анализатор, като глаукома, които крият риск от необратими щети за зрението и дори слепота.

Повишено очно налягане – що е то?

Въпреки че дефиницията за очна хипертония се развива през годините, според експертите за повишено очно налягане говорим, когато:

  • Вътреочно налягане над 21 mmHg се измерва в едното или двете очи при повече от два последователни прегледа.
  • Оптичният нерв изглежда нормален
  • Няма признаци на глаукома при изследване на зрителното поле
  • За да определи други възможни причини за високо очно налягане, очният лекар преценява дали дренажната система (ъгълът) на окото е отворена или затворена. Ъгълът се вижда с помощта на техника, наречена гониоскопия, която включва използването на специална контактна леща за изследване на дренажните каналчета, за да се провери дали те са отворени, стеснени или затворени.
  • Няма признаци на друго очно заболяване, което повишава налягането в зрителния анализатор

Причини за повишено очно налягане

Предната част на окото съдържа течност, наречена воден хумор, която има важна роля за подхранване на тъканите в тази област и за поддържане формата на окото. Високото вътреочно налягане се причинява от дисбаланс в производството и оттичането на този воден хумор. Тъй като зрителния анализатор непрекъснато произвежда тази течност, в окото има стриктен механизъм за оттичането й. Този процес на отцеждане се случва в ъгълчето на окото, посредством система от дренажни каналчета, които отвеждат течността и предотвратяват задържането й. В противен случай, когато дренажната система на окото не функционира правилно, течността се натрупва и води до повишаване на вътреочното налягане.

Друг начин да си представим високото очно налягане е с асоциация за воден балон. Колкото повече вода се постави в балона, толкова по-високо става налягането. Същата ситуация наблюдаваме и при твърде много течност в окото – колкото повече очен хумор, толкова по-високо е налягането. Освен това, точно както водния балон може да се спука, ако в него се постави твърде много вода, зрителният нерв в окото може да бъде увреден от твърде високо налягане. Тъй като очната хипертония протича без изразени симптоми, очните прегледи са от основополагащо значение за откриването на евентуално увреждане на зрителния нерв от високо вътреочно налягане.

Рискови фактори за повишено очно налягане

Рисковите фактори за повишено очно налягане включват:

  • високо кръвно налягане или диабет
  • фамилна анамнеза за очна хипертония или глаукома
  • възраст над 40 години
  • очна операция или нараняване на окото в миналото
  • дългосрочен прием на стероидни лекарства
  • наличие на определени очни заболявания, включително късогледство и синдром на пигментна дисперсия

Очната хипертония сама по себе си не е заболяване, но е предпоставка за развитие на глаукома. Ето защо, когато се установи повишено очно налягане, е важно пациента да се подлага на редовни профилактични прегледи при офталмолог. Това е най-важната препоръка за превенция на глаукома и предотвратяване на увреждане на зрителния нерв. Според проучвания очната хипертония увеличава риска от развитие на глаукома в следващите 5 години с 10%. Но обнадеждаващата новина е, че ако очното налягане се контролира с лекарства или лазeрна хирургия, този риск намалява наполовина (5%). Ако посредством модерните технологии за откриване на глаукоматозни увреждания, състоянието се открие в най-ранен етап, опасността от трайно увреждане и загуба на зрението намалява до 1%.

Пациентите с тънка роговица може да са изложени на по-висок риск от развитие на глаукома. Следователно вашият очен лекар може да използва измервателно устройство, наречено пахиметър, за да определи дебелината на роговицата ви.

Вероятността от очна хипертония е 10-15 пъти по-голяма от първичната откритоъгълна глаукома, често срещана форма на заболяването. Това означава, че от всеки 100 души на възраст над 40 години около 10 ще са с налягане, по-високо от 21 mmHg, но само един от тези хора ще има глаукома.
При приблизително 3% от хората с очна хипертония има опасност от запушване на ретиналната вена, което може да доведе до загуба на зрението. Поради това специалистите препоръчват поддържане на налягане под 25 mmHg, особено при пациенти с очна хипертония на възраст над 65 години.

Диагноза „очна хипертония“

Често използваните методи за диагностициране на очна хипертония включват:

Апланационна тонометрия по Голдман
Тестът включва използване на обезболяващи капки за очи с флуоресцентно багрило в тях. След като те бъдат поставени, сонда, която излъчва синя светлина, се притиска внимателно към повърхността на окото. Флуоресцентното багрило помага на лекаря да определи колко натиск е необходим за компресиране на роговицата. Колкото повече сила е необходима, толкова по-високо е вътреочното налягане.

Безконтактна тонометрия
При този тест специално устройство издухва силна струя въздух към окото, което предизвиква компресиране на роговицата. Силата на връщащия се въздух се измерва от устройството и се преобразува за отчитане на вътреочно налягане.

iCare тонометър
Ръчно устройство за измерване на вътреочното налягане. По време на теста сондата на устройството ще докосне леко и за кратко роговицата, за да определи вътреочното налягане въз основа на скоростта на отскок на сондата.

Допълнителни изследвания, които се правят по лекарска преценка за определяне риска от очни заболявания, свързани с очната хипертония са:

  • Оценка на зрителната острота
  • Гониоскопия
  • Тестването на зрителното поле
  • Изследване за увреждане на зрителния нерв

Гониоскопия се извършва, за да се провери ъгълът на оттичане. Върху окото се поставя специална контактна леща. Този тест е важен, за да се определи дали ъглите са отворени, стеснени или затворени и да се изключат всякакви други състояния, които биха могли да причинят повишено вътреочно налягане.

Чрез тестването на зрителното поле се проверява периферното (или странично) зрение. Прави се, за да се изключат всякакви дефекти в зрителното поле, дължащи се на глаукома. Може да се наложи повторно изследване. При нисък риск от глаукоматозно увреждане, тестът може да се извършва само веднъж годишно. Ако има висок риск от глаукоматозно увреждане, тогава тестът може да се извършва на всеки 2 месеца или според предписанието на лекар.

Лечение на очна хипертония

Очната хипертония се лекува с предписани капки за очи, които могат или да помогнат на вътреочната течност да се оттича от окото, или да намалят количеството вътреочна течност, което се произвежда.

Често използвани варианти са:

  • простагландини
  • инхибитори на rho-киназа
  • азотни оксиди
  • бета-блокери
  • инхибитори на карбоанхидразата

Обикновено няколко седмици след началото на лечението с капки за очи се прави контролен преглед за отчитане на резултата от терапията. Тъй като очната хипертония увеличава риска от глаукома, е важно да се консултирате ежегодно с очен лекар. Ако вътреочното налягане е леко повишено, е възможно да се назначи само проследяване. Ако остане повишено или се повиши, специалистът може да препоръча капки за очи с рецепта.

Ако очната хипертония не се повлиява добре от лечение с капки за очи, е възможно да се препоръча операция за понижаване на вътреочното налягане. Манипулацията се осъществява с помощта на лазер или хирургическа операция. Целта е да се създаде изход, който позволява на излишната вътреочна течност да се оттича от окото.
Успоредно с назначеното лечение за овладяване на високото вътреочно налягане и превенция на глаукома е удачно да се приемат офталмопротектори, които съдържат естествени очни пигменти и антиоксиданти за очи, като лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те са доказали ефективността си за пълна пигментна и съдова защита на очите.

За повишаване на благоприятното действие се препоръчва прием и на необходимите количества омега-3 мастни киселини и витамин E за овладяване на високото вътреочно налягане и превенция на глаукома.