дегенерация на макулата

Дегенерация на макулата е сбор от увреждания на зрението, предизвикани от патологични процеси в макулата – централната част на ретината. Всяко засягане на нейната функционалност води до влошаване на централното зрение и сериозно повлиява качеството на живот.

Какви са причините за развитие на дегенерация на макулата?

Основната причина човек да развие дегенерация на макулата е унаследяване на гените за това заболяване от негов родител. Чрез множество изследвания е установено, че често макулна дегенерация се среща в цели семейства и засяга едновременно близнаци, братя и сестри.

Въпреки, че генетичният фактор е силно застъпен, макулна дегенерация може да се развие и поради увреждащото влияние на други фактори. Такива са тютюнопушене, затлъстяване, работа на силна слънчева светлина и най-вече напредване на възрастта.

Профилактика на дегенерация на макулата – какви мерки да предприемем срещу очното заболяване?

Всички знаем, че не съществува човек, за когото зрението да не е от първостепенно значение. Ето защо ако искаме да го предпазим следва да спазваме няколко правила. Те ефективно могат да ни помогнат да предотвратим развитие на очното заболяване макулна дегенерация – една от основните причини, водещи ослепяване.

Профилактиката на макулната дегенерация е от изключително значение, тъй като последствията в напреднала фаза на заболяването често са необратими. В настоящата статия ще ви дадем най-добрите съвети за предпазване от дегенерация на макулата и съответно за поддържане на отлично зрение.

Намаляване на съотношението талия/ханш драстично понижава вероятността от поява на дегенерация на макулата

Проведено е първото подобно изследване за проследяване на взаимовръзката между тези два конкретни показателя. Резултатите сочат, че при хора, редуцирали абдоминалното мастно натрупване и намалили съотношението талия/ханш с повече от 10%, рискът от макулна дегенерация намалява с около 60%.

Учените обясняват зависимостта с това, че по-пълните хора попадат в рискови групи за развитие на макулна дегенерация, поради предразположеността към диабет. Особено в случая на изследваните пациенти, които навлизали и в рисковата възраст над 50 години.

Специалистите препоръчват на страдащите от затлъстяване избор на методи за редуциране на затлъстяването, както и прием на защитаващи зрението продукти.

Ограничаване въздействието на рисковите фактори, водещи до появата на дегенерация на макулата, е един от най-добрите начини за предотвратяването ѝ

  • Намалете количеството на поеманите мазнини с храната – прекомерната им употреба, и при двата пола, предполага увеличаване на опасността от развитие на макулна дегенерация с 1,5 пъти.
  • Преустановете употребата на никотинови изделия – отказът от силно увреждащото очите тютюнопушене, понижава 2 пъти опасността от появата на макулна дегенерация. Според учени, употребата на цигари е единственият фактор, чиято негативна роля за възникване на дегенерация на макулата, е научно доказана и неоспорима.
  • Контролирайте нивата на холестерол в организма си. Малките жълти петна разположени в очното дъно, които са наричани от специалистите друзи са изградени на основата на холестерол. Съответно неговите повишени нива водят до увеличаване на количеството и големината им. Това е процес, който според учените, може да доведе до поява и развитие на макулна дегенерация.
  • Предпазете се от оксидативния стрес – една от основните причини за възникването на макулна дегенерация. Той е съпроводен от натрупване на голямо количество свободни радикали в областта на ретината. Това от своя страна, води до увреждане на фоторецепторите.

Пълна пигментна защита срещу дегенерация на макулата – всичко, от което се нуждае вашето зрение!

Това, което е необходимо за качествена профилактика на макулна дегенерация е снабдяване на зрителния анализатор с оптимални количества естествени зрителни пигменти.

Пълна пигментна защита осигурява Околут Дуо/Ocolut® Duo. Този продукт комбинира в себе си висока концентрация от основните зрителни пигменти лутеин и зеаксантин. Оптималното им съдържание осигурява насищане на ретината и макулата с важните пигменти за очи. Лутеинът и зеаксантинът имат още едно предимство – притежават мощно антиоксидантно действие. Приемът на Околут Дуо защитава зрението от свободните радикали и е идеално средство за профилактика и поддържащо лечение на макулна дегенерация и пигментен ретинит. Околут Дуо се препоръчва от офталмолозите на хора, които попадат в рисковата група за развитие на макулна дегенерация, както и при такива с признаци на заболяването.

Продуктът се приема по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Няма негативни странични ефекти и е безвреден при продължителна употреба.

borola