Side Menu

Последни публикации

Blog

зрение и диабет

Зрение и диабет – една наистина важна тема

В следващите редове се спираме накратко на въпроса за зрение и диабет. Информацията е полезна за всеки, който иска да се радва на добро очно здраве.

Зрение и диабет – основното по темата

Последиците от диабета върху очите невинаги настъпват едновременно. Ето защо очният преглед при диабетици винаги трябва да се извършва и на двете очи. Това важи дори и в случаите, когато едното око не е засегнато.

Напомнянето идва от специалисти на офталмологичния институт „Гомес-Уля“ в испанския град Сантяго де Компостела. Повод за него е Световният ден на диабета, отбелязван всяка година на 14 ноември.

Експертите припомнят също, че пациентите с диабет са 25 пъти по-уязвими от тежка загуба на зрение от хората без диабет. Те обръщат специално внимание на факта, че въпросната тежка загуба на зрението би могла да бъде предотвратена в 90% от случаите. Единственото условие за това е да се постави навременна диагноза и възможно най-рано да се започне адекватно лечение.

Офталмолозите препоръчват на пациентите с диабет тип 1 да направят очен преглед 3-5 години след диагностициране на метаболитното заболяване
Пациентите с диабет тип 2 трябва да прегледат очите непосредствено след поставяне на диагнозата.

Впоследствие офталмологичният преглед става ежегоден и за двете групи пациенти.

По отношение на очните усложнения от диабета най-честите такива са:

Няма коментари

0
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x