зрение и диабет

В следващите редове се спираме накратко на въпроса за зрение и диабет. Информацията е полезна за всеки, който иска да се радва на добро очно здраве.

Зрение и диабет – основното по темата

Последиците от диабета върху очите невинаги настъпват едновременно. Ето защо очният преглед при диабетици винаги трябва да се извършва и на двете очи. Това важи дори и в случаите, когато едното око не е засегнато.

Напомнянето идва от специалисти на офталмологичния институт „Гомес-Уля“ в испанския град Сантяго де Компостела. Повод за него е Световният ден на диабета, отбелязван всяка година на 14 ноември.

Експертите припомнят също, че пациентите с диабет са 25 пъти по-уязвими от тежка загуба на зрение от хората без диабет. Те обръщат специално внимание на факта, че въпросната тежка загуба на зрението би могла да бъде предотвратена в 90% от случаите. Единственото условие за това е да се постави навременна диагноза и възможно най-рано да се започне адекватно лечение.

Офталмолозите препоръчват на пациентите с диабет тип 1 да направят очен преглед 3-5 години след диагностициране на метаболитното заболяване
Пациентите с диабет тип 2 трябва да прегледат очите непосредствено след поставяне на диагнозата.

Впоследствие офталмологичният преглед става ежегоден и за двете групи пациенти.

По отношение на очните усложнения от диабета най-честите такива са:

Специалистите обаче изтъкват, че при диабетиците е твърде голяма опасността и от:

„Очаква се броят на диабетиците по света да е 642 милиона до 2040 г. Предвид тази прогноза очните усложнения, свързани със заболяването, също ще нарастнат“. За това предупреждава д-р Марибел Фернандес, специалист в областта на ретината, от офталмологичния институт „Гомес-Уля“.

Завършваме темата за зрение и диабет с ценна информация за това как да се предотвратят свързаните с метаболитното заболяване очни усложнения

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) съветват диабетиците да се доверят на Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е мощен офталмопротектор – първия по рода си у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула осигурява на очите и очните структури лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.
Редовният прием на продукта допринася за подобряване на зрението. Дълговременната употреба е предпоставка за постигане на оптимални резултати.
Благодарение на иновативните растителни капсули (VGcaps), в които се предлага, продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Наличен е в аптечната мрежа и в сайта на онлайн магазин МоМо.

borola