Катаракта (перде на окото)

В статията ще прочетете:

Катаракта, известна още като перде на окото, е заболяване, което протича с намаляване пропускливостта и потъмняване на очната леща. Замъгленото зрение, причинено от катаракта, може да затрудни четенето, шофирането (особено през нощта) или разпознаването на лица и обекти. В повечето случаи очната болест се развива бавно с напредване на възрастта. Първите фази на катаракта не се характеризират с влошено виждане, но с течение на времето заболяването може да нанесе сериозни щети на зрението и дори да доведе до слепота. За щастие операцията на катаракта като цяло е безопасна и ефективна процедура.

Причини за перде на окото и типове катаракта

В повечето случаи катарактата е резултат от промяна в тъканта, която съставлява лещата на окото, поради нараняване или вследствие на стареенето на организма. Протеините и влакната, които изграждат тази тъкан, постепенно започват да се разграждат и слепват. Структурата и еластичността на лещата на окото се променят, което води до „спускането“ на т.нар. старческо перде и замъглено виждане. Катарактата обикновено засяга и двете очи, но не винаги с еднаква скорост, което може да причини разлика в зрението.

Катарактата може да бъде следните типове:

Ядрена катаракта
Засяга центъра на лещата и е най-често срещания вид катаракта. Развива се бавно, с прогресивен ход, като в началото е възможно да причини късогледство. С течение на времето лещата на окото се втвърдява и придобива жълто, дори кафяво оцветяване. Зрението се замъглява и цветното виждане се влошава.

Кортикална катаракта
Засяга ръбовете на лещата. Започва с образуването на клиновидни непрозрачни ивици по външния ръб на кортекса на лещата. С напредване на болестта тези ивици се разпространяват към центъра на лещата и нарушават нормалното преминаване на светлината. Характерно оплакване са отблясъците в зрителното поле.

Задна субкапсуларна катаракта
Засяга задната част на лещата. Започва с образуването на малка непрозрачна област в задната част на капсулата на лещата – частта от окото, която заобикаля лещата и я придържа на място. Този вид катаракта прогресира по-бързо от останалите и затруднява виждането отблизо, особено при ярко осветление.

Вродена катаракта
В някои случаи катарактата е вродена или се развива в ранните детски години. В този случай причината за очното заболяване обикновено е генетична. Добрата новина е, че вродената катаракта не винаги засяга зрението или проблемът може да се отстрани бързо след откриването.

Рискови фактори

Факторите, които увеличават риска от перде на окото, включват:

  • Напреднала възраст
  • Диабет
  • Прекомерно излагане на слънчева светлина
  • Тютюнопушене
  • Високо кръвно налягане
  • Предходно нараняване или възпаление на очите
  • Предходна очна операция
  • Продължителна употреба на кортикостероидни лекарства
  • Пиене на прекомерни количества алкохол

Симптоми на катаракта

Характерните симптоми на катаракта включват:

  • Замъглено зрение
  • Влошено нощно виждане
  • Повишена светлочувствителност и отблясъци
  • Нужда от по-ярка светлина за четене и други дейности
  • Виждане на „ореоли”
  • Нужда от честа смяна на коригиращите очила или лещи
  • Виждане на бледи цветове
  • Двойно виждане

Първоначално замъгляването на лещата при катаракта засяга само малка част от очната леща и не подсказва за реалната опасност от загуба на зрението. С времето потъмнелия участък от лещата се разраства и изкривява светлината, преминаваща през лещата. Това може да доведе до по-забележими симптоми.

Диагноза „перде на окото“

Катарактата се открива при офталмологичен преглед с провеждането на няколко изследвания на зрението:

Тест за зрителна острота
Използва очна диаграма, за да измери колко добре пациентите разчитат поредица от букви. Първо се тества едното око, докато другото е покрито. Използвайки диаграма или устройство за наблюдение с постепенно намаляване размера на буквите, лекарят определя дали зрението на пациента има признаци на увреждане.

Изследване с процепна лампа
Този метод позволява на лекаря да види структурите в предната част на окото под увеличение. Микроскопът се нарича процепна лампа, защото използва интензивен лъч светлина, процеп, за да освети роговицата, ириса, лещата и пространството между ириса и роговицата. Прорезът позволява детайлно разглежда на тези структури, което улеснява откриването на всякакви зрителни аномалии в зародиш.

Изследване на ретината
Преди прегледа лекарят поставя капки за разширяване на зениците. Това улеснява изследването на задната част на окото (ретината). С помощта на процепна лампа или специално устройство, наречено офталмоскоп, специалистът преглежда очната леща за признаци на катаракта.

Апланационна тонометрия
Този тест измерва налягането на течността в окото

Лечение на катаракта

Към момента единственото одобрено лечение на катаракта с доказан ефект е оперативното. Преди да се решите да се подложите на такава интервенция е желателна консултация с лекар. Операцията обикновено се препоръчва, когато катарактата повлиява негативно качеството на живот или затруднява извършването на нормални рутинни дейности, като четене или шофиране през нощта. При хора със заболявания като диабет и високо кръвно налягане е възможно катарактата да прогресира по-бързо и да се наложи оперативно лечение на по-ранен етап.

Операцията при катаракта протича с отстраняване на помътнялата леща и замяната й с прозрачна изкуствена леща. Новата вътреочна леща заема мястото на увредената естествена и се превръща в постоянна част от окото. Операцията на катаракта обикновено се извършва амбулаторно, което означава, че не е необходим болничен престой след интервенцията. По време на операция на катаракта най-често се използва локална упойка. Като цяло оперативното лечение на перде на окото е безопасно.

Рисковете са свързани с опасност от инфекции, кървене или отлепване на ретината. Няколко дни след операцията пациентите е възможно да изпитват дискомфорт, но смущенията отшумяват напълно в рамките на няколко седмици. Операцията на катаракта първо се прилага върху едното око, а след възстановяването – и върху другото.

Ако все още не сте се решили да се подложите на операция за катаракта, експертите по очно здраве съветват да се придържате към следните стратегии за облекчаване на зрителните смущения:

  • Осигурете по-ярко осветление у дома и на работното място
  • Носете очила против отблясъци
  • Използвайте увеличителни лещи (или лупа) за четене и други дейности, които изискват взиране отблизо

Превенция на катаракта

Експертите смятат, че някои стратегии могат да са от полза за превенция на катаракта.

Редовни очни прегледи
Помагат за откриване на катаракта и други очни заболявания в най-ранните стадии, преди да са нанесли необратими щети на зрението. Препоръчва се ежегодна профилактика или по-често според лекарската препоръка.

Балансирано хранене
Придържането към здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци, е от полза за снабдяване на организма с необходимите витамини и хранителни вещества. Особено важни за очното здраве са пигментите и антиоксидантите лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те оказват пълна пигментна и съдова защита на очите. Предпазват окото от неблагоприятните фактори на околната среда, като UV лъчи, сух вятър и мръсен въздух и забавят дегенеративните процеси в зрителния анализатор като намаляват оксидативния стрес. Може да си ги набавяте чрез диетата или с прием на природни продукти.

Носене на слънчеви очила
Ултравиолетовата светлина от слънцето може да допринесе за развитието на катаракта. Носете слънчеви очила, които блокират UV лъчите, когато сте на открито.