намалена острота на зрението

Намалена острота на зрението или още слабо зрение е проблем, който понижава качеството на визуса. На какво може да се дължи и какви са мерките, подпомагащи силата на зрението – открийте в следващите редове.

Рефракционни аномалии като най-чести причини за намалена острота на зрението

Най-често наблюдаваните причини за понижена зрителна острота са некоригираните рефракционни грешки – късогледство, далекогледство и астигматизъм. Тогава проблемът може да бъде овладян с подходящи диоптрични очила или контактни лещи.

Нарушения при прозрачните структури в окото

Като честа причина за намаляване на зрителната острота се посочва нарушението в прозрачността на очната леща, наречено катаракта. Катарактата е очно заболяване, което се характеризира с частично или пълно потъмняване на лещата на окото (т.н. „перде на окото”). То пречи на светлината да достига до ретината в задната част на окото, като това резултира в намаляване или обща загуба на зрение. Причините за развитие на катаракта са различни, като включват напредване на възрастта, излагане на ултравиолетово лъчение, травми, заболявания и наследствени нарушения.

Нарушения на ретината

Макулната дегенерация е едно от най-популярните нарушения на ретината – чувствителната на светлина лигавица в задната част на окото, където се фокусират изображенията. При това често двустранно нарушение, макулата претърпява атрофия, която води до намалена острота на централното зрение.

Друго, по-необичайно нарушение, е отлепването на ретината. То се явява рисково за пациенти с тежка миопия, периферна дегенерация на ретината, очни травми и хирургически намеси.

Нарушенията на съдове на ретината също могат да понижат остротата или доведат до загуба на зрение. Най-познато от тях е заболяването диабетна ретинопатия. Диабетът причинява промени в кръвоносните съдове на ретината, което води до тяхната пропускливост. Увредените съдове могат да предразположат към развитие на едем (оток) на ретината и да намалят зрителната острота. Съществуват и недиабетни съдови нарушения на ретината, свързани с високо кръвно налягане и атеросклероза. Такива са хипертоничната и атеросклеротичната ретинопатии. Те също могат да понижат визуса.

Нарушения на зрителния нерв

Глаукомата е термин, обозначаващ група очни заболявания, при които повишеното вътреочно налягане причинява увреждане на оптичния нерв. Поради факта, че няма ранни симптоми, първоначално глаукомата причинява загуба на зрително поле, а по-късно и загуба на остротата на зрението.

Наследствени заболявания като по-редки причини за намалена острота на зрението

Пигментният ретинит е генетично заболяване, което първоначално нарушава нощното виждане, а с течение на времето може да увреди периферното зрение. Може да стане причина и за загуба на зрението.

Природна помощ за подобряване на визуса при намалена острота на зрението

Идентифицирането на причините за понижаване на зрението е първата стъпка, която да извършите при забелязване на промени в качеството на визуса. Ако става дума за рефракционни грешки, те своевременно трябва да се коригират. Ако причината се крие в очни заболявания, трябва да се започне подходящо лечение. Това, с което сами можете да си помогнете за поддържане на зрението, е приемът на продукти от фамилия Околут. Те са специално създадени, за да оказват пълна съдова и пигментна грижа за очните структури и зрението. Съдържат мощни комбинации от антиоксиданти и очни пигменти с най-висок капацитет – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Оказват офталмопротективен ефект и са удачно допълнение към лечението на по-горе изброените очни заболявания. Пазят макулата и ретината от увреждане, подобряват функцията на фоторецепторните клетки, като по този начин подпомагат визуса. Подобряват кръвоснабдяването на окото, защитават и възстановяват съдовете на ретината. Действат безотказно и без нежелани ефекти.

borola