офталмопротектор

Д-р Милана Тодовичина, офталмолог, Медицински комплекс ”Здраве“, гр. Пещера и ДКЦ IV, гр. Пловдив

Използвам Околут Комби в практиката си от няколко години и съм се убедила, че е мощен офталмопротектор за здрава ретина, за по-добро зрение, за пигментна и съдова протекция на очите.

Известно е, че Околут Комби няма аналог на българския пазар и е натурален продукт, съчетаващ в себе си необходимите антиоксиданти (астаксантин и проантоцианидин) и пигменти (лутеин и зеаксантин) за пълна грижа за очите. Именно затова намира широко приложение в моята офталмологична практика при доста очни диагнози:

  • Съдови заболявания на ретината, каквито са диабетната хипертония и атеросклеротичната ангиопатия – гореспоменатите антиоксиданти подобряват микроциркулацията и намаляват пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан, като укрепват колагена и еластина на съдовете.
  • При възрастово обусловени заболявания – катаракта и макулна дегенерация, които най-често са причина за нарушения в зрението с напредване на възрастта. Лутеин и зеаксантин блокират действието на свободните радикали върху DHA (докозахексаенова киселина) в ретината, намаляват фототоксичността на UV лъчите върху ретината, подобряват и функцията на лещата.
  • Зрителна умора от продължително четене и натоварена зрителна работа пред компютъра (т.нар. компютърно око) и други видеотерминали. Комбинацията от пигменти и антиоксиданти подобрява работата на фоторецепторните клетки и плътността на макулния пигмент.
  • Благодарение на мощния си антиоксидантен състав, предпазва очите от различни вредни фактори от околната среда – замърсен въздух, при хора, работещи продължително време на силно осветление, при пушачи. Препоръчвам го и при хора, изложени дълго време на UV радиация.
  • Препоръчвам го при пациенти с рефракционни аномалии (далекогледство, късогледство, астигматизъм). С продължителния му прием, отчитам при тези пациенти подобрение на зрението, по-рядко имат умора в очите, намаляват и оплакванията от „мушички” и „мрежички” пред очите. Много добро действие има и при хора със затруднения в адаптацията светло/тъмно и в нощното виждане.

В последните години се наблюдава тенденция за нарастване на очната патология. Сред основните фактори, водещи до зрителни проблеми са наследствената предразположеност, нездравословно хранене, зрително претоварване и прекомерен стрес, на който сме подложени ежедневно. Прави ми впечатление увеличаване броя на млади пациенти с рефракционни аномалии и със синдром на „компютърно око” и очна умора. Затова се разшири и възрастовия диапазон, в който го прилагам – от млади хора, социално активни, до хора в напреднала възраст със съответните възрастови и съдови заболявания. При всички тях растителните капсули (VGcaps) Околут Комби са отлично средство с доказал се ефект за профилактика, както и като допълващо средство към терапията на по-сериозните заболявания. Растителните капсули не индуцират алергии и няма риск от странични ефекти, а също са подходящи и при вегани и вегетарианци.

Може да се препоръчва за различен период от време – имам пациенти с леки, бързопреходни смущения (напр. вследствие инцидентно претоварване пред компютър, продължително шофиране или престой в силно осветена среда).

Най-често препоръчвам на пациентите си, особено във възрастта след 50 години и на тези със съдова патология на очите, да направят 3 месечен курс с Околут Комби. А при хора с по-тежка очна патология и придружаващи заболявания ефектът е още по-благоприятен след 6 месечно приложение. Приемът е удобен – по 1 растителна капсула дневно, след хранене, което не затруднява пациентите.

При повечето пациенти имам обратна връзка – задължително им назначавам контролен преглед според оплакванията – след месец, а при тези с по-сериозна очна патология и след 3 и 6 месечен прием.

При младите пациенти отчитам (а и самите пациенти съобщават) много добро и по-бързо повлияване, изразяващо се в подобряване на зрителната острота и по-контрастно виждане, осезаемо намаляване на оплакванията от зрителна умора, особено на работещите продължително време пред компютър или на тези, на които работата им е свързана с продължително шофиране или с продължителна работа в среда със силно осветление.

Пациентите ми в напреднала възраст, от които също имам обратна връзка, не са малко, тъй като тук влизат боледуващи от артериална хипертония, захарен диабет, глаукома, сенилни макулни промени, патология на стъкловидното тяло. Някои от тях (тези с глаукома) идват на контролен преглед на всеки 3 месеца. Повечето пациенти съобщават за позитивен ефект след 3 или 6 месеца курс на лечение – подобрено зрение, намаление на „мрежичките” и „светлинките” пред очите, по-малко дразнене от светлина, подобрено нощно виждане и адаптация. Установявам, че тези позитивни ефекти корелират с продължителността на курса на лечение, за което съобщават и самите пациенти.

В заключение искам да обобщя – за неутрализиране на постоянно образуващите се свободни радикали и за предпазване на клетките от окислителното увреждане са необходими антиоксиданти, каквито има в състава на Околут Комби. Тъй като очните пигменти и антиоксиданти не се синтезират самостоятелно в организма, това налага набавянето им отвън – чрез храната и чрез прием на офталмопротективни продукти.

На вредното влияние върху зрението на редица външни обстоятелства можем да противодействаме целенасочено чрез прием на този природен продукт. Ранната профилактика и лечение може да стабилизира началните увреждания, а също и да съхрани зрението ни и оттам, и нашите нашите навици за активен и независим живот!

borola