След операция на катаракта

При някои пациенти след операция на катаракта може да се наруши слъзния филм в окото, което предизвиква усещане за сухота. Симптомите включват зачервяване и дразнене, усещане за песъчинки или слуз в окото. Причините за този дискомфорт след операция на катаракта включват:

  • Продължителна употреба на антибиотични стероидни капки за очи
  • Нарушаване на слъзния филм върху повърхността на окото след хирургически разрез
  • Намалено производство на очния секрет муцин
  • Намалена секреция на сълзи
  • Намалено производство на слъзен филм поради възпаление на окото или излагане на светлината на операционен микроскоп

Тези причини са констатирани след като 96 души са подложени на ръчна хирургия на катаракта с малък разрез или факоемулсификация. Общо 64% от тях са изпитали лека сухота в очите след операцията. При пациентите, които са се подложили на факоемулсификация продължителността на симптомите е била по-кратка, а тежестта – по-лека, в сравнение с преминалите през ръчна хирургия. Резултатите са от проучване, проведено през 2019 година.

Симптоми на сухота в очите след операция на катаракта

Колко ще са сериозни симптомите на сухота в очите, зависи от вида на операцията при катаракта. Обикновено те са временни и при спазване на лечение за сухи очи, проблемът отшумява в рамките на няколко месеца след операцията. Следните признаци подсказват, че трябва да се погрижите за здравето на очите си:

  • Парене, раздразнение, зачервяване
  • Усещане за песъчинка в окото
  • Замъглено зрение
  • Повишена чувствителност към светлина
  • Болка при носене на контактни лещи

Работещи стратегии за облекчаване на сухите очи

На първо място е важно да предпазвате очите си от фактори, които допринасят за появата на сухота.

През лятото изкушението от използването на климатик за разхлаждане е голямо, но при сухота в очите не се излагайте продължително време директно на въздушната струя. Избягвайте и пряката слънчева светлина. Носенето на слънчеви очила с добра защита е задължително, за да предпази очите ви от вредните UV лъчи. Те са един от основните „виновници“ за сухота в очите, така че използвайте слънчеви очила дори при облачно време след операция на катаракта. Избягвайте контакт с цигарен дим, който е дразнител за очите.

Друга важна стъпка е да правите редовно кратки почивки за очите си. Зрителната преумора често е причина за сухота. Специалистите препоръчват на всеки 2 часа работа пред компютър да правите 15 минути почивка от взирането в екрана. Също така не забравяйте да мигате, дори когато сте пред монитора.

Добрата хидратация на тялото е още един начин да намалите усещането за сухота в очите. Препоръчително е дневният прием на вода да бъде около 1,5-2 литра.

Доверете се на рационална природна комбинация при сухота в очите след операция на катаракта

За справяне със симптомите на сухота в очите българските офталмолози препоръчват да се приема Околут Комби/Ocolut® Combi. Този изцяло природен продукт е рационално съчетание от най-мощните пигменти и антиоксиданти. Съдържа оптимални количества лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин за отлична пигментна и съдова защита. Пигментите са естествени вещества, важни за здравето и правилното функциониране на очите. Те се натрупват в макулата като спомагат за нейното предпазване, подобряват силата и контраста на зрението и заздравяват съдовете на окото. В комбинация с антиоксиданти спомагат за забавяне на стареенето на очите, защитават ги от фототоксично увреждане, очни заболявания и зрителни смущения. Допринасят и за ефективно справяне със сухите очи. За още по-голям ефект продуктът може да се комбинира с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ – естествен източник на омега-3 мастни киселини и витамин Е. Средството действа противовъзпалително и повишава секрецията на сълзи. И за двата продукта се препоръчва продължителна употреба и няма данни за нежелани ефекти.

borola