Околут ни предпазва от развитие на очно перде

Катарактата или т.нар. “перде” се изразява в помътняване на биологичната леща на окото. Главните фактори, които могат да я увредят са слънчевата радиация, свободните радикали, тютюнопушенето, недостигът на очни пигменти. Някои хронични болести като диабет, също увеличават риска от появата на “перде”. Съществуват няколко вида катаракта – вродена, възрастово обусловена, вторична и др. Клиниката се свежда до намаляване на зрението. Симптомите за катаракта са заслепяване и дискомфорт от светлината, късогледство, монокулярна диплопия и др.

Обезпокоителни резултати от американско епидемиологично проучванe показват, че 38,8% от мъжете и 45,9% от жените имат помътняване на лещата над 70-годишна възраст. При по-младите нейната честота е по-малка, а при 40-годишните пациенти е 1%.

За щастие, вече е доказано, че катарактата е предотвратима. Чрез клинични проучвания се установява зависимостта между приема на очните пигменти лутеин и зеаксантин и развитието на катаракта. Учените доказват, че чрез набавянето на лутеин и зеаксантин се намалява риска от това заболяване с 22% при жени и с 19% при мъже.
Природният продукт Околут осигурява дневната нужда от двата очни пигмента тъй като съдържа оптимални количества лутеин и зеаксантин. Околут обезврежда свободните радикали в макулата и ретината, действа като вътреочен филтър и по този начин предотвратяват риска от развитие на катаракта.

borola