Околут при дегенерация на макулата

[message type=’normal’ icon=” icon_color=” custom_icon=” background_color=” border_color=” close_button_style=’dark’]Проф. д-р Блага Чилова-Атанасова, дмн, Очен център „Евдокия”- Пловдив[/message]

Най-честите причини за невъзвратима слепота са глаукомата, дегенерацията на макулата свързана с възрастта и диабетната ретинопатия.

Дегенерацията на макулата свързана с възрастта, е една от водещите причини за слепота след 60-годишна възраст.

Причините за развитието на възрастовата дегенерация на макулата не са напълно известни. Посочват се редица рискови фактори: хипертонична болест, кардиоваскуларни заболявания, хиперлипидемия, напреднала възраст, пол, тютюнопушене, употреба на алкохол, UV радиация, застоял начин на живот и др.

Прилагат се различни съвременни методи за лечение на дегенерацията на макулата, свързана с възрастта: лазерна фотокоагулация, фотодинамична терапия при класическа и смесена неоваскуларна мембрана с преобладаване на класическа­, радиотерапия, транспупиларна термокоагулация при окултна и смесена неоваскуларна мем­брана с преобладаване на окултната, ангиогенни инхибитори (Macugen), ангиостатични агенти (Anecortave acetate, Triancinolone), антиангиогенегична терапия, хирургични интервенции (субмакулни хирургични интервенции с екстракция на субмакулната неоваскуларна мембрана, макулна ротация, хирургична артериална лиза), диетолечение и антиоксидантни методи.

Голяма част от тези начини на лечение са много скъпи и изискват неколкократно приложение, без да гарантират трайно спиране на процеса. Достъпен начин на лечение е диетолечението и приемането на витамини, обогатени с каротиноиди. Препоръчват се също така носенето на слънчеви очила с UV защита и диета, богата на зеленчуци и плодове: спанак, маруля, царевица, ябълки и др. В диетичния режим е добре да се включат яйчени жълтъци, риба и ядки.

Лутеинът и бета-каротинът принадлежат към групата на каротиноидите.

Лутеинът, за разлика от бета-каротина, е от групата на ксантофилните каротиноиди, които съдържат хидроксилни групи, което ги прави по-активни. Те не се превръщат във витамин А, натрупват се избирателно в макулата, бионаличността им е 5 пъти по-добра и са по-устойчиви на въздействието на свободните радикали.

Лутеинът е мастноразтворим жълт пигмент, който се намира в растения, водорасли и фотосинтезиращи бактерии. Той е пигмент, който поглъща и неутрализира фототоксичното действие на светлинните лъчи и по този начин предпазва макулата от вредните UV лъчи. Има значително антиоксидантно действие. Лутеинът се усвоява от стомашната лигавица 5 пъти по-добре от бета-каротина, като се свързва с някои белтъци и се натрупва избирателно в макулата. Абсорбционният спектър на лутеинът корелира със спектъра на синята светлина, за която е установено, че уврежда най-силно ретиналните клетки.

Епидемиологичните проучвания показват връзка между ниските плазмени нива на лутеина и риска от развитието на сенилна макулна дегенерация. Приемът на лутеин в продължение на 140 дни увеличава пигментната плътност на макулата и намалява с 43% риска от развитие на дегенерация на макулата свързана с възрастта.
Околут е препарат, който съдържа 6мг лутеин в една капсула. Дозата се движи в границите от 2 до 40 мг дневно. При вече диагностицирана дегенерация на макулата, свързана с възрастта, дозировката е 12мг дневно, взети на два приема. За профилактика е достатъчен прием от 6 мг дневно. Необходимо е приложение в продължение на 140 и повече дни за получаване на ефект.

Лутеинът в Околут действа по два начина: филтрира и неутрализира фототоксичното действие на ултравиолетовите лъчи и има антиоксидантно действие.

Освен при дегенерация на макулата свързана с възрастта, Околут намалява риска от развитие на катаракта, използва се при синдрома на компютърното око, при Retinitis pigmentosa и за общо подобряване на зрението чрез натрупването му в макулата.

В нашата практическа работа при наличие на дегенерация на макулата свързана с възрастта, провеждаме лечение с 6 mg Околут 2 пъти дневно в продължение на 4 месеца, след което се извършва 1 месец почивка при диета с храна, богата на каротиноиди, последвана от редуващо се през 1 месец 4-месечно лечение с Околут по 1 капс. дневно (общо три курса). По време на едномесечните почивки е желателно да се консумират плодове, зеленчуци и храни, богати на каротиноиди. Много често в практиката си комбинираме лечението – Околут с Охуbor memory по 1 капс. 2 пъти дневно (4 месеца), с което се подобрява кръвооросяването на очите (Гинко Билоба), подсилва се антиоксидантният ефект на Околута (проантоцианидин), подобрява се дейността на нервната и нервномускулната тъкан (тиамин) и се добавят така необходимите Zn и Мg. Двата препарата – Околут и Охybor memory, е по-добре да се приемат разделно през деня. Впечатленията ми са, че при тази комбинация се получава задържане на развитието на дегенерация на макулата свързана с възрастта. По този начин се избягва скъпо струващото и несигурно лечение с останалите съвременни методи.

borola