С Околут компютрите не увреждат очите

Компютърът е истинско изпитание за зрението. Той държи окото в напрежение, за да се вижда картината по-ясно, натоварва го поради невъзможността да се запази правилно бинокулярно положение на очите при проследяване на обекти, приближаващи от далече към близко, влияе на адаптацията, контрастната и различителната чувствителност, тъй като контрастът между знаци и фон е много по-нисък от препоръчвания.

Очният дискомфорт се повлиява от трептенето на екрана, няколкото цвята върху него, високата яркост на знаците, отблясъците от екрана, затрудняващи контраста на образа. Яркостта на екрана има най-изявено въздействие. Тя влияе върху зрителната острота. Образите на компютърния екран не са така контрастни, както напечатаните върху лист хартия и окото непрекъснато се опитва да ги фокусира. Рядкото мигане нарушава поддържането и яснотата на образа и овлажняването на роговицата.

Това води до оплаквания – чувство на умора в очите, замъгляване на текста, двойни образи, болки в очните ябълки, сухота в очите, сърбеж, парене, сълзене, дразнене от светлината, главоболие, виене на свят, болки в гърба и врата, неясно виждане след работа, по-изразена чувствителност след работа към заслепяване, зачервяване и секрет от очите.

Добрата нoвина е, че тези оплаквания са поправими, ако се вземат мерки. Два очни пигмента – лутеин и зеаксантин защитават очите от уврежданията, причинени от излъчванията на екрани, антени и UV лъчи. Те филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на лъчите и защитават очите от свободните радикали. Организмът не ги произвежда сам и трябва да се набавят отвън.

Околут съдържа оптимално количество от двата крайно необходими за доброто зрение очни пигмента. Околут е природен продукт, който предпазва очите. Наричат го „храна за окото“. Околут филтрира и неутрализира фототоксичното въздействие на UV лъчите, обезврежда свободните радикали в макулата и ретината.

borola