Амблиопия

Амблиопия – това е зрително увреждане, което се развива в ранна детска възраст. То може да засегне трайно зрението на малчугана, така че мерките, взети навреме, са от решаващо значение. А, сега – нека научим още по темата!

Какво е амблиопия?

Амблиопията, наричана още “мързеливо око” е намаляване на зрението, което не се дължи пряко на патологична промяна в засегнатото око. Тя е свързана с развитието на зрението и следователно, възниква най-често в ранна детска възраст, когато зрителната система се усъвършенства. Обикновено, засяга само едното око, много рядко – и двете.

При пространственото възприятие, двете очи се фокусират върху една точка, като всяко от тях създава свой, собствен образ, който се различава леко от този на другото. Мозъкът комбинира двата образа в едно и така го създава. В случай че очите не се фокусират върху една и съща точка, изображенията ще бъдат твърде различни едно от друго и мозъкът няма да е в състояние да ги “сглоби” правилно. И така, възникват двойните образи, защото мозъкът на детето потиска един от тях и “предпочита” другия. В резултат на това, работата на “мързеливото” око става по-слаба и възниква амблиопия.

Най-честата причина за разликата в изображенията на двете очи е кривогледството. Други са рефракционните грешки, които не се коригират на време като късогледство, далекогледство и астигматизъм. А, колкото повече се различават зрителните характеристики на очите, толкова по-голям е рискът от амблиопия.

Как да разпознаем дали детето страда от амблиопия?

Както при всяко увреждане, за да може “мързеливото око” да бъде диагностицирано и лекувано в най-кратки срокове, е важно да интерпретирате правилно първите признаци на зрително увреждане. Знайте, че колкото по-рано се лекуват зрителните увреждания, толкова по-добре.

Насочете вниманието си към очите на детето – кривогледо ли е? Периодичното присвиване на очите през първите месеци от неговия живот не са проблем, защото по този начин то се упражнява да фокусира погледа си върху нещо, но когато това продължи и в по-късен период от време, то прегледът е задължителен.

Късогледството, както и далекогледството също трябва да бъдат разпознати възможно най-рано, за да се даде възможността на детето да участва пълноценно в живота чрез коригиращи мерки като очила и др.

Още един признак, който може да ви подскаже наличие на амблиопия е, ако детето ви държи различни предмети много близко до очите си или обръща главата си под определен ъгъл, докато ги гледа.

Лечение на амблиопия

Лечението при недобро зрение е различно от това при амблиопия. Очилата не “решават” проблема, както е при късогледство или далекогледство, но те може да са необходими, ако причината за “мързеливото око” е късогледство.

Целта на мерките е децата да виждат еднакво добре – на близо и далеч, и с двете очи. Стандартната терапия включва специален пластир, който има за цел да активира зрителното развитие на окото с по-лошо зрение. В много редки случаи се използват капки за очи, замъгляващи зрението на “немързеливото око”.

Колко време е необходимо лечението да продължи – това зависи от тежестта на зрителното увреждане и възрастта на детето. С ранно лечение, амблиопията често може да бъде излекувана изцяло, но това трябва да се случи преди зрителната система на малчугана да бъде развита напълно, защото след това – шансовете за цялостно излекуване са минимални.

Природна грижа за детските очи

Съветваме да извършвате редовни очни прегледи – още от най-ранна детска възраст, защото точно тогава, много неща търпят корекции. Специалистите офталмолози препоръчват за профилактика и лечение на различни очни болести при деца, прием на Околут / Ocolut®. Този двукомпонентен природен продукт ще осигури цялостна грижа за детските очи, благодарение на съставките си лутеин и зеаксантин, които се натрупват избирателно в макулата и действат като “храна за очите”. Също така, ще осигурите на детското зрение защита срещу фототоксичното въздействие на UV лъчите и свободните радикали. Приемът му е удобен – веднъж дневно. Без странични ефекти!

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola