очите през лятото

И това лято мъчителната сухота в очите принуждава много хора по света и у нас да потърсят медицинска помощ. Кои са факторите, благоприятстващи появата на очния проблем, кои са любимите му „жертви“ и как да се предотврати ще разберете, когато прочетете докрай статията.

Предпоставки за развитие на сухота в очите през лятото

Редица външни фактори допринасят за сухотата в очите през летните месеци. Основните „виновници“ за неприятното усещане, характеризиращо се с недостатъчно овлажняване на роговицата и конюнктивата (тънката мембрана, която покрива бялата част на окото) са:

 • продължителното прекарване в климатизирана среда
 • престоят в силно запрашена и замърсена среда
 • директното излагане на интензивна слънчева светлина
 • драстичните промени в хранителния режим
 • директният контакт на очите с морската вода или хлора в басейните

Групи от населението с повишен риск от поява на сухота в очите през летните месеци

Дългогодишният опит на офталмолозите сочи, че най-застрашени от сухота в очите през лятото са:

 • хората над 60-годишна възраст
 • жените в менопауза
 • пациентите, претърпели лечение с химио- или лъчетерапия
 • страдащите от дерматологични проблеми (акне; розацея) и заболявания на храносмилателната система (улцерозен колит; болест на Крон)
 • страстните пушачи и приемащите алкохол в големи количества
 • приемащите противоалергични препарати или антидепресанти
 • носещите контактни лещи
 • претърпелите операция на очите (катаракта; рефрактивни проблеми)

Стратегии за предотвратяване на сухота в очите

Специалистите приканват хората, които все още не са се сблъсквали с неприятния очен проблем, на всяка цена да избягват провокиращите появата му фактори. За целта не бива да се излагат продължително време на директната въздушна струя на климатика. Не трябва да стоят дълго в запрашени помещения. Препоръчително е да носят висококачествени слънчеви очила, когато излизат навън, и плувни очила, когато са в басейна или в морето. Добре е да не се отклоняват рязко от установения си хранителен режим и да наблегнат на консумацията на храни, богати на пигменти, антиоксиданти и омега 3-мастни киселини – добрите „пазители на зрението“.

Рационална природна комбинация срещу сухота в очите през най-горещия сезон от годината

Тъй като от храната не могат да се извлекат препоръчителните дневни дози от необходимите за очите вещества, е необходимо да се пристъпи към приема на висококачествен офталмопротектор. За все повече български офталмолози Околут Комби/Ocolut® Combi е средство на първи избор за предпазване от сухота в очите през лятото. Причината е, че този 100% природен продукт осигурява пълна грижа за очите и зрението, като доставя на организма оптимални дози от нужните очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула на Околут Комби насища зрителните органи с най-мощните протектори на зрението – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на мощното взаимодопълващо действие на четирите активни съставки очите са предпазени ефективно не само от синдром на сухото око, но и от най-честите очни заболявания и рефрактивни аномалии.

За да е оптимална профилактиката на сухота в очите, се препоръчва приемът на Околут Комби да се съчетае с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Това безкомпромисно природно средство съдържа високо количество стандартизирани омега-3 мастни киселини (1000 mg) и витамин Е, който нормализира слъзната секреция.

Както Околут Комби, така и ТриОмега 1000+ са напълно безвредни и могат да се използват продължително време без риск от нежелани ефекти и странични реакции.

borola