антиоксиданти за очи

Специалистите по оптометрия и офталмология напомнят, че специфичните пигменти и антиоксиданти за очи са изключително важни за правилното функциониране на зрителните органи. Мозъкът и зрителната система представляват само 2% от телесната маса, но за тяхната работа са необходими 25% от веществата, приети с храната. Установено е, че при дефицит на пигменти и антиоксиданти еластичността на тъканите на окото се нарушава. Това води до влошаване на зрението. За да го избегнете, научете повече за очните пигменти и антиоксиданти и как да си ги набавите в оптимални количества.

От кои пигменти и антиоксиданти за очи се нуждаем?

Специфични очни пигменти

Лутеин и зеаксантин са членове на семейството на каротеноидите, които са естествени червени, оранжеви и жълти мастно-разтворими пигменти. Лутеин може да се открие в спанака, марулята, яйчните жълтъци и др. Зеаксантин се съдържа в царевицата, синапените листа, спанака, оранжевите чушки, зелените водорасли.

Способността ни да различаваме ясно малките детайли на предметите се дължи на натрупването на достатъчно количество лутеин и зеаксантин в макулата. Концентрацията на зеаксантин в центъра на макулата е около 85 пъти по-голяма, отколкото в периферията ѝ. Лутеинът е разпределен равномерно в цялата ретина. Той действа като филтър за предпазване на макулата от увреждащото влияние на сините светлинни вълни. Именно поради това, специалистите са на мнение, че приемът на лутеин и зеаксантин има мощно протективно действие срещу появата и прогресията на макулна дегенерация. Достатъчно количество от тези два пигмента забавя стареенето и износването на лещата на окото, и предотвратява развитието на катаракта.

Мощни антиоксиданти за очи

Астаксантин е каротеноид с червено-оранжев цвят, който се открива във водораслите. Натрупва се и в тъканите на сьомгата, пъстървата, скаридите и друга морска храна с розов цвят. Хората консумират твърде малко от него, поради факта, че не се съдържа в зеленчуци и се набавя по-трудно.

В екстракта от гроздови семки се съдържат мощен клас антиоксиданти – проантоцианидини. Те защитават зрението от свободните радикали със силно изразен съдово-протективен ефект. Подобряват остротата на зрението на тъмно и възстановяват зрителните възможности. Различни изследвания показват, че проантоцинидините и техните антиоксидантни метаболити предотвратяват прогресирането на катаракта (перде на окото).

Отлично очно здраве с прием на природна комбинация от очни пигменти и антиоксиданти

За да получите всички необходими очни пигменти и антиоксиданти се доверете на Околут Комби/Ocolut® Combi. Представителят на фамилия Околут съдържа пълна и рационална комбинация от четирите изброени специфични вещества – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Специално подбрани и пречистени до съвършенство, те взаимно усилват положителните си ефекти. Околут Комби влияе благоприятно при висок риск от очни заболявания и зрителни смущения. Прилага се с висок успех за профилактика и лечение на съдова патология, при късогледство, катаракта, сухота в очите, възпален очен нерв.

borola