Side Menu

Последни публикации

антиоксиданти

Антиоксиданти и пигменти – добрите „пазители“ на зрението

Специалистите по оптометрия и офталмология напомнят, че очите ни са органи, които се нуждаят от изключително големи количества полезни вещества, за да функционират добре. Според тях мозъкът и зрителната система представляват само 2% от телесната маса, но за тяхната работа са необходими 25% от веществата, приети с храната.

Антиоксиданти – дефицитът им уврежда зрението

Установено е, че когато имаме дефицит на антиоксиданти еластичността на тъканите на окото се нарушава. От там се влошава и зрението. Затова е важно за поддържане на доброто очно здраве да се приемат мощни антиоксиданти за очи.

Мощни антиоксиданти за очи

Лутеин и зеаксантин са антиоксиданти от семейството на каротеноидите, които са естествени червени, оранжеви и жълти мастно-разтворими пигменти. Лутеин може да се открие в спанака, марулята, яйчните жълтъци и др. Зеаксантин се съдържа в царевицата, синапените листа, спанака, оранжевите чушки, зелените водорасли и др.

Способността ни да различаваме ясно малките детайли на предметите се дължи на натрупването на достатъчно количество лутеин и зеаксантин в макулата. Концентрацията на зеаксантин в центъра на макулата е около 85 пъти по-голям, отколкото в периферията й. Лутеинът от своя страна е разпределен равномерно из цялата ретина. Той действа като филтър за предпазване на макулата от потенциални увреждащи светлини. Именно поради това редица специалисти са на мнение, че приемът на лутеин и зеаксантин има мощно протективно действие срещу появата и прогресирането на макулна дегенерация. Освен това достатъчно количество от тези два пигмента забавя стареенето и износването на лещата на окото, и най-важното – предотвратява развитието на катаракта.

Астаксантин е каротеноид с червено-оранжев цвят, който се открива във водораслите. Натрупва се и в тъканите на сьомгата, пъстървата, скаридите и друга морска храна с розов цвят. Хората консумират твърде малко от него, поради това, че не се среща в зеленчуците.

В екстракта от гроздови семки се съдържат мощен клас антиоксиданти – проантоцианидини. Те защитават зрението от свободните радикали със силно изразен съдово-протективен ефект. Подобряват остротата на зрението на тъмно и възстановяват зрителните възможности. Различни изследвания показват, че проантоцианидините и техните антиоксидантни метаболити предотвратяват прогресирането на катаракта (перде на очите).

Природен продукт, съдържащ мощни антиоксиданти?

Всички природни продукти от Фамилия Ocolut® съдържат в оптимални количества мощни вещества за доброто състояние на очите. В Околут Комби/Ocolut® Combi се съдържат и четирите изброени антиоксиданти и пигменти за максимален ефект при различни очни нарушения. Комплексното действие на съставките влияе благоприятно при висок риск от очни заболявания, профилактика и лечение на съдова патология, късогледство, катаракта, сухота в очите, възпален очен нерв и др.

Ybilei_20-god_Borola_3

borola

0 коментара

10

Коментари

avatar