лутеин

Лутеин или т.н „очен витамин“ е вид каротеноиден пигмент и антиоксидант, известен с това, че защитава здравето на очите. Според редица клинични проучвания намалява значително риска от хронични очни заболявания.

Също както и другите антиоксиданти, лутеин се съдържа в ярко оцветените плодове и зеленчуци и по-специално в листните зеленчуци и тези, които са обагрени в ярко жълт или оранжев цвят. За да разберете дали приемате достатъчно от него чрез храната, си задайте следния въпрос – Кои са цветовете на любимите ви храни? Отговорът ще ви даде яснота относно това дали приемате достатъчно лутеин чрез храната.

Кои храни са най-богати на лутеин?

Човешкият организъм не синтезира лутеин, както и друг важен за зрението очен пигмент – зеаксантин, което означава, че е необходимо да си ги набавяме с храната или чрез природни продукти, ако искаме да имаме добро зрение и здрави очи. Лутеин се съдържа в храни, като зеле, броколи и други зелени зеленчуци и цитрусовите плодове. Всички тези храни предпазват очите от оксидативния стрес и предотвратяват появата на зрителни смущения.

Как действа лутеин?

Приет чрез храната или под формата на природни продукти лутеинът се транспортира в тялото и лесно достига до макулата и ретината на окото.

В действителност в природата се откриват повече от 600 различни видове каротеноиди, но само 20 от тях достигат до очите. От тях лутеин и зеаксантин са единствените два, които се отлагат във високи дози в макулната част на очите.

Антиоксидантните способности на лутеина се борят с вредите от свободните радикали, причинени от синята светлина и от излагането на слънце и поради тази причина заниженият му прием увеличава риска от развитието на очни заболявания.

Заедно със зеаксантин, лутеинът филтрира вредните високоенергийни сини светлинни вълни и помага за предпазването и поддържането на здрави клетки в очите.

Как да си набавим достатъчно лутеин?

Чрез подходящ начин на хранене може да се предотврати или забави прогресирането на едни от най-честите заболявания на очите – катаракта и макулна дегенерация. Те са сред водещите причини за зрителни увреждания и засягат милиони хора по целия свят. Но за никого не е тайна, че днес режимът на хранене на голяма част от хората по света включва много малко количество плодове и зеленчуци, т.е. не си набавят достатъчно лутеин, както и други ценни микронутриенти. Освен това често плодовете и зеленчуците са генетично изменени и не можем да сме сигурни доколко има полза от тях.

Защитете зрението си със сигурен източник на лутеин и зеаксантин

Въпреки че един от най-лесните начини да си набавите лутеин по естествен начин е чрез посочените по-горе храни, природните продукти са също ефективен начин да повишите нивата на лутеин и зеаксантин в организма.

Високопречистени лутеин и зеаксантин се съдържат в природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo от серия Околут, който осигурява двойна пигментна защита на очите. Околут Дуо е изключително ефективен за превенция и поддържащо лечение при някои от най-често срещаните очни болести като макулна дегенерация и пигментен ретинит. При други зрителни смущения (катаракта, сухота в очите, късогледство, затруднено нощно виждане и др.) може да се доверите на останалите продукти от фамилия Околут.

borola