антиоксиданти ползи за очите

На всеки е известно, че приемът на антиоксиданти носи множество ползи за очите и зрението. Каква е ролята на тези естествени биохимични вещества за доброто очно здраве – ще разкрием в следващите редове!

Повече за антиоксидантите

С термина „антиоксиданти” означаваме клас нискомолекулни съединения, чиято основна роля е да предпазват други молекули от окисление. Процесът на окисление възниква, когато едно химично вещество премахва електроните на друг химикал. Тази реакция е един от множеството животоподдържащи процеси в организма. Окислението обаче, има и „тъмна страна”.

При окисление някои химически структури остават с нестабилен брой електрони. Така се образуват т.н. „свободни радикали”. Тези структури са силно реактивни както към себе си, така и към други химикали. В някои случаи взаимодействията, които инициират, могат да доведат до отключване на верижна реакция от свободни радикали. Тя може сериозно да увреди клетки в организма и дори да ги унищожи. За да защитят клетките, на помощ идват именно антиоксидантите. Те неутрализират верижните реакции и спират процеса на окисление, като самите те се окисляват. Така предпазват тъканите в човешкото тяло от вредното въздействие на свободните радикали.

Антиоксиданти и техните ползи за очите и зрението

Антиоксидантите носят забележителни ползи за здравето на очите и зрението. Приемът им е особено ефективен за защита и поддържащо лечение на очни заболявания. Едно от тях е често срещаната възрастово обусловена макулна дегенерация. Заболяването уврежда централното зрение и бързо прогресира. Неглижирането му може да доведе до загуба на зрението. Докато конвенционалното му лечение налага операция, диетата, богата на антиоксиданти, както и приемът им под формата на природна хранителна добавка, показва обещаващи резултати за борба със заболяването.

Катаракта е друго опасно очно заболяване, пряко следствие от ефектите на антиоксидантите. Проучвания показват, че дълговременният прием на продукти с антиоксиданти намалява риска от развитие на катаракта.

Антиоксидантите предпазват очите и от фототоксичното въздействие на слънчевите лъчи и изкуствената синя светлина. Те блокират лъчението, като по този начин пречат на светлината да достигне до ретината, и да я увреди.

Естествените вещества оказват още мощен съдово-протективен ефект, грижат се за остротата на зрението и се противопоставят на факторите, водещи до стареене на очите.

Осигуряване на мощен комплекс антиоксиданти за здрави очи и добро зрение

Очите се нуждаят от ежедневен прием на оптимално количество от необходимите за доброто им функциониране антиоксиданти. За да сте сигурни, че им ги осигурявате, заложете на Околут Комби/Ocolut® Combi. Природният защитник на зрението съдържа специално разработен комплекс от незаменими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Приемът му осигурява пълна пигментна и съдова протекция на очите, като действа в няколко основни насоки:

  • възстановява плътността на пигмента на макулата
  • предпазва макулата и ретината от свободните радикали
  • неутрализира увреждащото действие на UV лъчите
  • подобрява функцията на фоторецепторните клетки
  • усилва остротата на зрението
  • предпазва и възстановява съдовете на ретината
  • подобрява кръвоснабдяването на окото
  • намалява пропускливостта на капилярите
  • защитава очите от преждевременно стареене
  • намалява риска от очни заболявания и подпомага лечението им
  • облекчава оплакванията, като сухота и дразнене в очите
  • действа противовъзпалително и противооточно
borola