Side Menu

Последни публикации

антиоксиданти

Антиоксиданти за превенция на очни заболявания

Не бива да приемаме зрението за даденост. Това е едно от най-важните сетива в човешкия организъм, без което не бихме могли да възприемаме света около нас такъв, какъвто е. А човек обикновено е устроен така, че оценява нещо едва когато го загуби. Затова всеки от нас трябва да цени своето зрение и да пази здравето на очите си ежедневно с всички възможни средства.

Антиоксидантите са едни от тях – вещества, които се срещат в природата и съдействат за поддържането на добро очно здраве. Те неутрализират вредното въздействие на външни фактори от околната среда и намаляват оксидативния стрес в организма, който води до увреждане на клетките и негативни последствия за зрението.

Антиоксиданти – ключът към превенция на очни заболявания

Нарастващият негативен ефект от оксидативния стрес е една от водещите причини за развитието на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. А антиоксидантите са веществата, които играят ключова роля в превенцията и ограничаване на развитието на подобни зрителни заболявания. Съществува не едно научно доказателство относно тази хипотеза и добрата новина е, че тя започва да става все по-разпространена сред офталмолозите.

Каротеноиди и сродни съединения – вещества с антиоксидантен ефект, които се грижат за очното здраве

В природата съществуват близо 600 естествени каротеноида, 10 от които се срещат в човешкия серум, а два от тях се синтезират във високи концентрации в макулата – става въпрос за лутеин и зеаксантин. Смята се, че те играят важна роля за абсорбиране на излишната фотонна енергия и блокират въздействието на свободните радикали, преди да са увредили липидните мембрани.

Научни изследвания потвърждават, че приемът на тези вещества с храната или чрез природни продукти увеличава плътността на макулния пигмент и намалява риска от макулна дегенерация. Качествени хранителни източници на лутеин и зеаксантин са най-вече зелените листни зеленчуци, а ако се приемат под формата на суплементи, препоръчителните количества са 10 mg лутеин и до 2 mg зеаксантин дневно.

Друг много ценен за зрението каротеноид е веществото астаксантин. Той притежава от 100 до 500 пъти по-силни антиоксидантни свойства от витамин Е и е 10 пъти по-мощен от бета-каротин.

Приемът на достатъчно количество антиоксиданти и очни пигменти е гарант за добро очно здраве

Оптимални количества ценни антиоксиданти и пигменти могат да бъдат добавени към хранителния режим ежедневно чрез прием на един единствен природен продукт – Околут Kомби/Ocolut® Combi. Той е разработен съгласно всички съвременни изисквания и чрез иновативна технология под формата на растителни капсули (VGcaps), подходящи за вегетарианци и вегани.

Околут Комби съдържа 10 мг лутеин, 750 μg зеаксантин, 2 мг астаксантин и 50 мг проантоцианидин – вещества, които възстановяват плътността на макулния пигмент, подобряват остротата на зрението, предпазват съдовете на ретината и подобряват кръвоснабдяването на окото.

borola

0 коментара

10

Коментари

avatar