антиоксиданти ползи

В настоящата статия ще разкрием изключителните ползи на природните антиоксиданти за очите. Продължавайте да четете, за да обогатите здравната си култура.

Накратко за естествените антиоксиданти и техните ползи за очите

Антиоксидантите са вещества, които се срещат в природата. Те съдействат за поддържане на добро очно здраве, като неутрализират вредното въздействие на външните фактори на околната среда. Освен това намаляват оксидативния стрес в организма. Това е състояние, което се характеризира с увреждане на очните клетки. Основен рисков фактор за развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. Антиоксидантите противодействат на оксидативния стрес и по този начин предпазват от развитието на подобни заболявания.

Каротеноиди – антиоксиданти с огромни ползи за здравето на очите

В природата съществуват близо 600 естествени каротеноида – антиоксиданти, които са изключително важни за очното здраве. 10 от тях се срещат в човешкия серум, а 2 – лутеин и зеаксантин – в макулата (централната част на ретината). Смята се, че лутеинът и зеаксантинът играят важна роля за абсорбиране на излишната фотонна енергия. Освен това блокират въздействието на свободните радикали, преди те да са увредили липидните мембрани.

Главните хранителни източници на лутеин и зеаксантин са зеленолистните зеленчуци. Освен чрез храната лутеин и зеаксантин могат да се набавят чрез хранителни добавки. Препоръчителната дневна доза за лутеин е 10 mg, а за зеаксантин – до 2 mg. Изследвания потвърждават, че приемани в нужните дози лутеин и зеаксантин увеличават плътността на макулния пигмент и намаляват риска от макулна дегенерация.

Друг ценен за зрението каротеноид е астаксантинът. Това веществото притежава от 100 до 500 пъти по-силни антиоксидантни свойства от витамин Е и е 10 пъти по-мощен от бета каротин.

Приемът на достатъчно количество антиоксиданти е гарант за добро очно здраве

Оптимални количества ценни антиоксиданти могат да бъдат добавени ежедневно към хранителния режим чрез приема на един единствен природен продукт – Околут Kомби/Ocolut® Combi. Той е разработен съгласно всички съвременни изисквания. Предлага се в иновативни растителни капсули (VGcaps), което го превръща в идеално решение за вегетарианци и вегани.

Околут Комби съдържа 10 mg лутеин, 750 μg зеаксантин, 2 mg астаксантин и 50 mg проантоцианидин. Съставките са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Благодарение на взаимодопълващото действие на активните вещества Околут Комби:

  • възстановява плътността на макулния пигмент
  • подобрява остротата на зрението
  • предпазва съдовете на ретината
  • подобрява кръвоснабдяването на окото

Околут Комби е не само ефективен, но и напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Наличен е на сайта www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптечната мрежа в страната.

borola