Side Menu

Последни публикации

Оксидативен стрес

Оксидативен стрес – въздействие върху очното здраве

Оксидативният стрес се причинява от дисбаланс между производството на реактивни съединения и способността на защитните механизми на биологичните системи да елиминират стреса. Смята се, че оксидативният стрес е причина за развитие на много остри и хронични заболявания и дори въздейства на процесите на стареене.

Но наскоро се повиши информираността за негативните последствия на оксидативния стрес върху здравето на очите.

Оксидативен стрес – какво представлява?

Оксидативният стрес представлява нарушение в нормалния окислителен статус на клетката. В резултат на това се стига до токсичен ефект чрез производството на свободни радикали, които увреждат всички клетъчни компоненти.

Клетките генерират енергия чрез ограничаване на молекулния кислород във водна среда. По време на този процес се произвеждат малки количества свободни радикали като неизбежен вторичен продукт от дихателната реакция на енергийните клетъчни органели (митохондриите). Някои от тези свободни радикали увреждат клетките и това е основна причина за негативния ефект върху здравето.

Клетките притежават защитни системи за предотвратяване на подобно увреждане и когато се наблюдава дисбаланс между влиянието на свободните радикали и системите за защита, резултатът е оксидативен стрес – състояние, което се наблюдава при редица патологични изменения.

Оксидативен стрес – как влияе на здравето на очите и до какви заболявания може да доведе?

При хората оксидативният стрес причинява различни заболявания – от невродегенеративни до сърдечни. Но увреждането от свободните радикали играе голяма роля и при различни очни заболявания, включително възрастово обусловена макулна дегенерация, катаракта, ретинопатии, увеит, възпаление на роговицата и кератит.

Антиоксидантна защита срещу оксидативния стрес

Всеизвестен факт е, че антиоксидантите са способни да неутрализират оксидативния стрес чрез неутрализиране на вредния ефект от окислителните реакции в клетките.

Човек може да се снабди с необходимото количество антиоксиданти чрез храната, като най-богати на тези защитни вещества са храните, които съдържат витамините А, C и E, астаксантин, каротеноидите и минералите цинк, мед, селен и манган. Тези вещества въздействат особено добре на зрението и предпазват от редица зрителни проблеми.

Ако не се приемат в достатъчни количества чрез храната, е силно препоръчително да си ги набавяме чрез природни продукти, като Околут Комби/Ocolut® Combi. Той осигурява на организма най-важните очни пигменти и антиоксиданти, способни да предотвратят или да забавят развитието на много от очните заболявания, които поразяват голям процент от хората в световен мащаб.

borola

0 коментара

14

Коментари

avatar