зрение

Очните пигменти имат изключително важна роля за зрението и учените продължават да доказват нови и нови техни функции. Вече се знае, че набавянето на важните пигменти за очи е важно и за поддържане контраста на зрението.

Ако трудно разграничавате очертанията на отделните предмети в зрителното си поле, повишете приема на пигменти за очи

Появата на някои проблеми с очите и зрението се усеща много бързо и срещу тях можем да предприемем своевременни мерки. В други случаи обаче промените в зрителното поле настъпват твърде бавно и почти неусетно. За отслабването на зрението си много хора разбират случайно, например когато на шега погледнат през очилата на познат и усетят, че през тях виждат много по-добре.

По подобен начин стоят нещата и по отношение на контраста на зрението. Поради различни причини с времето разграничаването на отделните предмети в зрителното поле става все по-трудно. Много хора обаче не отчитат това постепенно влошаване на зрението си, защото то настъпва много бавно. В началото са склонни да го отдават на странични фактори, а не на увредените си очи. Именно хора с такива проблеми са участвали в проучване, което доказва, че повишеният прием на определени пигменти за очи значително подобрява контраста на зрението.

За кои групи хора приемът на пигменти за очи е важен за поддържане и подобряване на зрението?

Въпросното изследване доказва незаменимата роля на очните пигменти от групата на ксантофилите за подобряване контраста на зрението. Основните пигменти от групата на ксантофилите са лутеин и зеаксантин. Установено е, че те се натрупват в ретината и макулата и имат незаменима роля за зрението, но организмът ни не може да ги синтезира сам. Трябва да постъпват отвън, особено при хората в зряла възраст, тъй като концентрацията на пигментите в макулата и ретината постепенно намалява с годините.

Особено важно е набавянето им за страдащите от пигментен ретинит или макулна дегенерация. При тези заболявания отслабването на периферното или централното зрение е основен симптом, придружаван и от намаляване на контраста в зрителното поле. За поддържане на нужните концентрации на пигментите за очи може да се разчита на приема на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Той съдържа максимално високи дози лутеин и зеаксантин и е идеалното средство за поддържане и подобряване на зрението при пигментен ретинит и макулна дегенерация.

 

borola