очни болести при възрастни

С напредване на възрастта се появяват много очни болести при възрастни. Каква е причината за това, кога се проявяват симптомите и коя е най-сигурната профилактика срещу възрастово обусловени очни заболявания? Отговорите ще търсим в настоящата статия!

Причини за появата на очни болести при възрастни

В голям процент от случаите очните заболявания, свързани с възрастта, са резултат от:

  • неблагоприятното въздействие на разнообразни фактори на средата върху окото
  • естествените процеси в организма, които въздействат на зрителния анализатор

Поява на първи признаци на основните очни болести при възрастни

Пресбиопия (старческо далекогледство)

Пресбиопията не е заболяване, а състояние, при което е налице нарушена способност за фокусиране на погледа върху близкостоящи предмети. Обикновено симптомите се проявяват след 40-годишна възраст.

Катаракта (старческо перде)

Катаракта е патологично състояние, което се характеризира с помътняване на лещата на окото. Засяга около половината от хората над 65-годишна възраст. С нарастване на възрастта процентът на засегнатите се увеличава. Тенденцията към застаряване на населението у нас е причина операцията на катаракта да е сред най-честите хирургични намеси.

Възрастово обусловена макулна дегенерация

Макулната дегенерация, свързана с възрастта, засяга макулата – част на ретината, отговорна за централното зрение. Най-често първите симптоми се проявяват при хора над 50 години като засегнатите са около 2%. С възрастта процентът на пациентите нараства и достига до 12% за хората над 70 години. Характерно за този сериозен проблем е, че ако не се лекува, почти винаги води до слепота.

Диабетна ретинопатия

Това очно заболяване се асоциира с дългогодишно боледуване от диабет. Протича с увреждане на най-малките кръвоносни съдове в ретината. Данните сочат, че поне 40% от диабетиците над 40-годишна възраст страдат от ретинопатия. При около 10% от тях тя е в напреднала фаза и непосредствено застрашава зрението.

Надеждна профилактика на очни болести при възрастни

Рискът от възрастово обусловено очно заболяване, може да бъде сведен до минимум с приема на два природни продукта от продуктовата линия Околут.

За превенция на възрастова макулна дегенерация е удачен приемът на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Този мощен офталмопротектор съдържа най-високо количество естествени очни пигменти – лутеин (20 мг) и зеаксантин (1500 μg). Съставките взаимно допълват и усилват ефекта си. В резултат очите и зрението са двойно защитени.
За ефективна защита от пресбиопия, катаракта и диабетна ретинопатия може да се разчита на Околут Комби/Ocolut® Combi. Всяка растителна капсула от този природен продукт доставя на очите оптимално количество лутеин (10 мг), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 мг), проантоцианидин (50 мг). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Околут Дуо и Околут Комби са с научно доказан ефект. Напълно безопасни са и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

borola