оток на макулата

Оток на макулата е опасно състояние, което може сериозно да засегне зрението, особено централното. Означава се и като макулен едем.

Макулата заема централната зона на ретината и е отговорна за ясното централно зрение. Оток на макулата се получава при натрупване на течност в централната зона на ретината. Причина за натрупване на тази течност е повишената пропускливост на стените на кръвоносните съдове в ретината и неконтролираното дрениране на кръвна плазма през тях.

Оток на макулата се появява основно при хора от определени рискови групи. Предразполагащи към макулен оток са следните фактори:

  • неконтролиран диабет
  • високо кръвно налягане
  • пигментен ретинит
  • увеит
  • прием на определени лекарства, включително такива за лечение на глаукома
  • усложнения след операция на окото

Оток на макулата – лечение

Диагностицирането на макулен оток може да стане бързо и лесно след стандартен очен преглед. Важно е лечението да започне бързо след установяването му с цел по-пълно възстановяване на зрението и избягване на усложненията.

В зависимост от подлежащата причина предписваното лечение при оток на макулата е различно. Например при диабет или хипертония се изисква преди всичко постигането на траен контрол върху тези състояния. Това ще засили ефекта на по-нататъшното лечение, който обикновено се проявява в рамките на няколко седмици. Изборът на конкретна терапевтична схема трябва да се прави единствено от лекар с оглед сериозността на състоянието и опасността от усложнения след оток на макулата.

Оток на макулата – профилактика и допълващо лечение

Основна профилактична мярка срещу опасния оток на макулата е редовното проследяване на зрението, особено при хора от горепосочените рискови групи. Като допълващо лечение за заздравяване и поддържане структурата на кръвоносните съдове в ретината може да се прилага Околут Комби/Ocolut® Combi.

Околут Комби съдържа трите най-важни пигменти за очи – астаксантин, лутеин и зеаксантин в комбинация с мощния антиоксидант и съдов протектор проантоцианидин. Допълващото им влияние осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите и зрението. Ефектът е доказан по отношение подобряване дейността на очните структури, включително макулата.

 

borola