цвят на очите

Статистическите данни за страдащите от катаракта показват, че болшинството от тях имат сходен цвят на очите. Този факт е провокирал интереса на учените и те вече доказаха безспорната връзка между цвета на очите и вероятността от развитие на очно перде.

Връзката е налице при хора от всякаква възраст. Проучване на Американската академия по офталмология обаче показва, че много хора не са наясно с нея, което не позволява да вземат навременни превантивни мерки срещу катаракта.

Цвят на очите и риск от катаракта – каква е връзката?

Катаракта, често означавана като старческо перде, се развива с прогресивно замъгляване на очната леща. Основни причини за това са възрастовите изменения в състоянието на окото и негативното влияние на ултравиолетовите лъчи. Факт е, че ефектът на УВ-лъчите е много по-силен при хората със светъл цвят на очите, което засилва многократно риска от катаракта при тях, дори в по-млада възраст.

Точно както светлата кожа съдържа по-малко количество пигмент за поглъщане и неутрализиране на УВ-лъчението, така и светлите ириси не успяват на блокират пътя на опасните лъчи към лещата, която е силно податлива на слънчево увреждане. Затова при хората със светъл цвят на очите лещата е слабо защитена от слънцето, което повишава риска от катаракта.

Сборните данни от над 130 проучвания, събрани от Американската академия по офталмология, потвърждават и статистически този факт. Според тях хората със син, зелен или кафяв цвят на очите представляват над 75% от годишно диагностицираните с катаракта пациенти. Данните са събрани от над 3600 пациенти на всякаква възраст. Това показва, че светлият цвят на очите изпреварва влиянието на възрастта като водещ рисков фактор за развитие на катаракта. В допълнение посочените данни потвърждават още 2 неща:

  • нуждата от редовни профилактични прегледи на зрението при хората със светъл цвят на очите
  • нуждата от засилване на офталмопротективните грижи при тези хора

Пълна грижа за очите срещу катаракта

Природният продукт Околут Комби/Ocolut® Combi осигурява комплексна пигментна и съдова защита за очите и зрението. Продуктът е специално предназначен за хора от рисковите групи за развитие на катаракта и други очни заболявания.
Околут Комби забавя стареенето на очите и подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. Позитивният му ефект се дължи на висококачествените и рационално подбрани съставки – астаксантин, проантоцианидин, лутеин и зеаксантин. Този изцяло природен състав помага както за допълване лечението на катаракта, така и за превенцията й при предразположени към нея хора.

 

borola