С какво всъщност виждат очите ни

Чрез зрителния анализатор постъпва около 70% от цялата сетивна информация. Благодарение на зрението е възможно ориентирането ни за формата на предметите, тяхната големина и отдалеченост, скорост и направление по време на движение, тяхната подвижност, цвят и степен на осветеност.

Окото е изградено от голям брой елементи, което го прави най-сложно устроения орган в нашето тяло. Склерата, роговицата, зеницата и ретината са само малка част от елементите, които влизат в състава на окото. От всички тях ретината е тази, чрез която е възможно преобразуване на оптическото изображение в нервни импулси.
Ретината се намира в задната част на очната ябълка като е изградена от мрежа от кръвоносни съдове и има розов цвят.

Ефектът “червени очи” се дължи именно на ретината поради отразяване на светлината от светкавицата на фотоапарата в дъното на очите. Този елемент на окото действа като филм на камера, реагира на входящата светлина и изпраща запис от него чрез зрителния нерв към мозъка. Това се дължи на огромното количество фоторецепторни нервни клетки (пръчици и колбички), от които се състои ретината. Именно те приемат светлинния сигнал и го насочват към зрителния център в мозъка където се обработва получената информация. Най-голямо количество колбички са разположени в централната част на ретината, която се нарича макула (жълто петно).

Това е мястото на най-добро директно виждане.

Извън макулата колбичките постепенно намаляват, а се увеличават пръчиците, на които се дължи периферното ни зрение. Пръчиците са по-чувствителни към светлина, отколкото към цветове. С тях виждаме през нощта, а с колбичките през деня. Именно колбичките ни осигуряват цветното виждане. Поради това през нощта по-трудно определяме цветовете на предметите. Любопитен факт е, че някои бозайници са напълно лишени от колбички и нямат възможност да възприемат различни цветове.

Според специалистите пониженото цветно зрение може да се дължи на умора при продължителна работа в обстановка със силно осветление или при недостиг на очни пигменти. Установено, е че най-важните пигменти за ретината са лутеин и зеаксантин. Има данни, че лутеинът се разпределя по цялата ретина, докато зеаксантина се натрупва избирателно в макулата. Двата очни пигмента имат изключително важно значение за доброто зрение. Този факт е причина за създаването на природния продукт Околут Дуо. Всяка растителна капсула съдържа висока концентрация лутеин и зеаксантин, което прави Околут Дуо мощен офталмопротектор.

borola