заболявания на ретината

Ретината е тънък слой от нервни светлочувствителни рецептори в задната част на окото. Представлява най-вътрешната обвивка на очната ябълка и служи за изпращане на зрителен образ към мозъка.
Когато светлината премине през лещата на окото и достигне до ретината, електрическите и химически агенти стимулират нервните импулси и изпращат сигнал до мозъка. Слоевете на самата ретина са съставени от нервни клетки, точно както и мозъкът. Тази информация сама по себе си е достатъчно показателна за значимостта на доброто здраве на ретината за поддържане на добро зрение.

Заболявания на ретината

Тази чувствителна и важна част от зрителния анализатор може да бъде засегната от заболявания, които да доведат до негативни последствия за зрението.
Увреждането на ретиналните пигментни клетки води до намаляване на зрителната способност. В действителност, заболяването макулна дегенерация е една от най-опасните очни болести, които засягат ретината и могат да доведат до необратими последствия за зрението.

Заболявания на ретината – как да се предпазим?

За поддържането на добро очно здраве е необходимо клетките на ретината постоянно да се обновяват, т.е. да се подменят старите и увредени с нови такива. За целта е необходима широкообхватна грижа, осигуряваща добро кръвоснабдяване на ретината, достатъчно количество кислород и ефективна защита от увреждащото въздействие на свободните радикали.

Сред основните причини за увреждане на ретината, които могат да предизвикат определени заболявания, са най-вече хроничният стрес, генетична предразположеност, високи нива на кръвна захар, високо артериално налягане или слаба циркулация на кръвта, травма в окото, увреждане на фоторецепторите в ретината.

А веществата, които играят важна роля в ограничаване и превенция на заболявания на ретината, са каротеноидите. Това са едни от най-важните пигменти, необходими за здравето на зрителния анализатор, които човек задължително трябва да си набавя допълнително, тъй като не се синтезират в човешкия организъм.

Тези вещества са с натурален произход и играят ключова роля в превенцията на дегенеративни заболявания на ретината. Жълтият им цвят съдейства за абсорбиране на синята светлина и по този начин се предпазва тази чувствителна област в центъра на ретината от видимата светлина, която се смята за най-вредна за окото.

Природна защита за съдовете на ретината

Идеята за превантивния потенциал на каротеноидите се подкрепя и от откритието, че са ефикасни при неутрализирането на свободните радикали, които се генерират в ретината от постоянното наличие на светлина и кислород.

Най-чистите и ефикасни пигменти и антиоксиданти се съдържат в Околут Комби/Ocolut® Combi – продукт, с който се постига защита на съдовете на ретината от увреждане.

Околут Комби е най-доброто решение за хора, които са предразположени към очни заболявания. Продуктът подобрява функциите на фоторецепторните клетки и кръвоснабдяването в окото, с което се забавят и процесите на стареене на зрителния орган. Плътността на макулния пигмент се възстановява напълно, благодарение на правилната комбинация от очни пигменти и антиоксиданти в продукта, съобразени изцяло с нуждите на окото.

borola