Side Menu

Последни публикации

компютърно зрение

Съвети за облекчаване на синдром на компютърно зрение

Днес голяма част от съвременните професии изискват използването на компютри. Затова обществото ни все по-често страда от т.н. синдром на компютърното зрение – състояние, което се проявява вследствие на дълго фокусиране за непрекъснат период от време в дисплея на компютъра или на друг вид електронно устройство.

Този зрителен проблем обаче не се причинява само и единствено от ползването на компютри – всякакви електронни устройства, дори и мобилните, спомагат за влошаване на зрението и причиняват умора, сухота и дразнене в очите, както и хронично главоболие.

Облекчаване на синдрома на компютърното зрение в няколко лесни за изпълнение стъпки

Следвайте правилото 20-20-20-20

Това е една лесна за приложение стратегия, която, ако се спазва редовно, облекчава значително умората и дразненето в очите. Става въпрос за метод, открит и споделен от изследователи от университета в Тексас. Какво представлява правилото 20-20-20-20? При работа с компютър се съветва на всеки 20 минути да се погледне встрани за поне 20 секунди и фокусът да е върху обект, който е на 20 фута разстояние (6 метра), като е добре да се мигне поне 20 пъти. Обикновено около 20 секунди са достатъчни за окото да се отпусне, а редовните почивки от взиране в компютърния екран значително облекчават симптомите на компютърно око.

Подходяща светлина в помещението

Оплакванията за умора в очите често се дължат именно на неправилно подбрано осветление в помещението, в което се работи. А за здравето на очите от голямо значение е именно осветеността по време на работа с компютър.
Намалете таванното осветление до минимум и не позволявайте други източници на светлина да светят директно във вас. Дневната светлина, преминаваща през прозореца, е добре да е отстрани (в ляво или в дясно), но в никакъв случай пред или зад монитора.

Разстояние до монитора и осветеност на дисплея

Разстоянието между вас и монитора не бива да бъде по-малко от 50 см. Освен това регулирайте яркостта на екрана – тя не трябва да бъде по-висока от светлината в помещението.

Антиоксиданти и пигменти – с важно протективно действие!

Както през грипния сезон търсите средства за подсилване на имунитета с цел предпазване от вируси, така при работа с компютър е добре да „подсилите“ очното си здраве чрез подходящи средства.

За най-добрите витамини за очи се смятат растителните пигменти. Те се съдържат в храни от растителен произход, обагрени в ярки цветове и се натрупват в окото най-вече в областта на ретината и макулата.

Пигментите са вещества от групата на каротеноидите, които изпълняват функцията на мощни протектори на зрението. Сред тях най-полезни за очното здраве са лутеин, зеаксантин и астаксантин. Антиоксидантите пък притежават мощен съдово-протективен ефект и са нужни за предпазване от вредното въздействие на свободните радикали.

Затова и с приема на Околут Комби/Ocolut® Combi се постига такъв забележителен ефект! Защото в състава му са включени всички важни пигменти и антиоксиданти с благоприятен ефект върху очното здраве! С приема на Околут Комби с времето се наблюдава облекчаване на умората и сухотата в очите, предизвикана от прекомерното взиране в компютърния екран.

borola

0 коментара

6

Коментари

avatar