компютърно зрение

Голяма част от съвременните професии изискват ежедневно използване на компютри или електронни устройства, което провокира поява на синдрома компютърно зрение. Състоянието се проявява вследствие на дълго фокусиране за непрекъснат период от време в монитора на компютъра или дисплея на електронното устройство. Характеризира се с влошаване на зрението, умора, сухота и дразнене в очите, както и хронично главоболие.

Техники за облекчаване на синдрома компютърно зрение

Следвайте правилото 20-20-20

Това е лесна за приложение стратегия, която ако се спазва редовно, облекчава значително умората и дразненето в очите. Става въпрос за метод, открит и споделен от изследователи от Тексас. Те съветват при работа с компютър на всеки 20 минути да се поглежда встрани за поне 20 секунди. Нужно е да се фокусирате върху обект, който е на разстояние от 6 метра. Добре е да се мига с очи поне 20 пъти. Редовните почивки при работа с компютър също значително облекчават симптомите на компютърното око.

Подходяща светлина на работното място

Оплакванията за умора в очите често се дължат на неправилно подбрано осветление в помещението, в което се работи. А за здравето на очите от голямо значение е именно осветеността по време на работа с компютър.
Намалете таванното осветление до минимум и не позволявайте други източници на светлина да са отправени директно срещу очите ви. Не е препоръчително дневната светлина, преминаваща през прозорците, да осветява пространството пред или зад компютърния монитор.

Необходимо разстояние до монитора и яркост на екрана

Разстоянието между очите и монитора не бива да бъде по-малко от 50 см. Регулирайте и яркостта на екрана на електронните устройства, които използвате – тя не трябва да бъде по-силна от светлината в помещението.

Прием на очни пигменти и антиоксиданти за облекчаване на синдрома компютърно зрение

През грипния сезон подсилваме имунитета си с цел да се предпазим от вируси. Това важи с пълна сила и при работа с компютър. Тогава е необходимо да „подсилим“ очното си здраве чрез прием на антиоксиданти и пигменти за очи.

Пигментите са вещества от групата на каротеноидите, които изпълняват функцията на мощни протектори на очите и зрението. Сред тях най-полезни за очното здраве са лутеин и зеаксантин. Антиоксидантите пък притежават мощен съдово протективен ефект и са нужни за предпазване от вредното въздействие на свободните радикали.
Мощна комбинация от очни пигменти и антиоксиданти се съдържа в офталмопротектора Околут Комби/Ocolut® Combi. Рационално съчетаните активни съставки осигуряват пълна пигмента и съдова защита за очите.

Приемът на Околут Комби спомага за възстановяване на плътността на макулния пигмент, подобряване остротата на зрението и предпазване на очите от стареене. С Околут Комби се постига трайно облекчаване на умората и сухотата в очите, причинени от работата с компютър или други електронни устройства.

borola