Side Menu

Последни публикации

проблеми със зрението

Проблеми със зрението при пушачи

За вредата от тютюнопушенето върху здравето е изговорено и изписано много. Оказва се обаче, че нито високият риск от сърдечно-съдови заболявания, нито опасността от развитие на злокачествени образувания е основателна причина заклетите пушачи да преустановят вредния навик. С надежда, че потенциалните проблеми със зрението ще ги накарат да обърнат нова страница в своя живот, в настоящата статия ще се фокусираме върху най-честите очни патологии, които ги заплашват.

Проблеми със зрението, към които са предразположени пушачите

Глаукома

Скорошно проучване, проведено в Турция, установява, че злоупотребата с тютюневи изделия уврежда зрението по начин, който силно напомня на ранните етапи на глаукома – очно заболяване, което се характеризира с прогресивно увреждане на очния нерв и е сред основните причини за слепота сред световното население. За да стигнат до това заключение, учените изследват ефекта на тютюна върху нервния слой на ретината. В проекта се включват 88 души на възраст от 20 до 50 години. 44 от тях са пушили поне кутия цигари на ден в продължение на десетилетие, а останалите 44 са въздържатели. Участниците и от двете групи са в добро здравословно състояние и са разпределени равномерно по признаците пол, възраст, рефракционни аномалии (късогледство, далекогледство, астигматизъм и старческо далекогледство) и очно налягане.

Сравнителният анализ на резултатите сочи, че средната дебелина на нервния слой на ретината при пушачите е много по-малка, отколкото тази при непушачите. Това е предпоставка за поява на сляпо петно в зрителното поле, загуба на периферно зрение и се свързва с повишен риск от развитие на глаукома.

Макулна дегенерация

Цигареният дим е носител на свободни радикали. Попадайки в тялото, те предизвикват оксидация и увреждат клетките на макулата, част от ретината, отговорна за централното зрение. В резултат зрението на засегнатия се замъглява, а яркостта на цветовете намалява. Специалистите алармират, че пушачите са изложени на тройно по-голям риск от непушачите да попаднат в клопката на макулната дегенерация.

Катаракта

Съдържащият се в цигарения дим тежък метал кадмий, попада директно в организма при пушене. Натрупването му е една от основните причини за помътняване на лещата на окото и развитие на катаракта. Колкото повече цигари се пушат дневно, толкова повече се увеличава възможността от появата на този проблем със зрението. Установено е, че хората, които пушат по-малко от 15 цигари дневно са изложени на двойно по-голям риск от катаракта от непушачите. Ако броят на изпушените цигари надхвърли 15, рискът нараства тройно.

Надеждна профилактика на най-честите проблеми със зрението при пушачи

Потенциалната възможност за поява на проблеми със зрението при любителите на тютюневи изделия налага своевременното предприемане на превантивни мерки за ограничаване и намаляване на риска. Спирането на цигарите безспорно е най-добрата профилактика. Липсата на воля за отказването от вредния порок обаче, може да се компенсира от приема на мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Той е първият природен продукт на нашия пазар, който съдържа оптимална доза от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи с допълващ се ефект – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин. Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola

0 коментара

0

Коментари

avatar