тютюнопушене очи

В настоящата статия ще се фокусираме върху проблемите, които могат да връхлетят нашите очи, ако злоупотребяваме с тютюнопушене. Нека не я пропускаме!

Заболявания, които застрашават нашите очи при злоупотреба с тютюнопушене

Глаукома

Скорошно проучване, проведено в Турция, установява, че злоупотребата с тютюневи изделия уврежда зрението по начин, който силно напомня на ранните етапи на глаукома. За да стигнат до това заключение, учените изследват ефекта на тютюна върху нервния слой на ретината. В проекта се включват 88 души на възраст от 20 до 50 години. 44 от тях са пушили поне кутия цигари на ден в продължение на десетилетие, а останалите 44 са въздържатели. Участниците и от двете групи са в добро здравословно състояние. Разпределени са равномерно по признаците пол, възраст, рефракционни аномалии (късогледство, далекогледство, астигматизъм и старческо далекогледство) и очно налягане.

Сравнителният анализ на резултатите сочи, че средната дебелина на нервния слой на ретината при пушачите е много по-малка, отколкото тази при непушачите. Това е предпоставка за поява на сляпо петно в зрителното поле, загуба на периферно зрение и поява на глаукома.

Макулна дегенерация – още едно заболяване, което заплашва нашите очи, ако прекаляваме с тютюнопушене

Цигареният дим е носител на свободни радикали. Попадайки в тялото, тези вещества предизвикват оксидация и увреждат клетките на макулата (централната част на ретината). В резултат зрението се замъглява, а яркостта на цветовете намалява. Това излага пушачите на тройно по-голям риск от развитие на макулна дегенерация.

Катаракта

При пушене съдържащият се в цигарения дим кадмий, попада директно в тялото. Натрупването на този тежък метал в организма е една от основните причини за помътняване на лещата на окото и развитие на катаракта. Колкото повече цигари се пушат дневно, толкова повече се увеличава възможността от появата на това социално значимо заболяване. Установено е, че хората, които пушат по-малко от 15 цигари дневно са изложени на двойно по-голям риск от катаракта от непушачите. Ако броят на изпушените цигари надхвърли 15, рискът нараства тройно.

Надеждна профилактика на най-честите заболявания, свързани с тютюнопушене, които дебнат нашите очи

Потенциалната възможност за поява на проблеми със зрението при любителите на тютюневи изделия налага своевременното предприемане на превантивни мерки за ограничаване и намаляване на риска. Спирането на цигарите безспорно е най-добрата профилактика. Липсата на воля за отказването от вредния порок обаче, може да се компенсира от приема на мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Той е първият природен продукт на нашия пазар, който съдържа оптимална доза от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи с допълващ се ефект. Всяка растителна капсула на Околут Комби доставя на очите лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Околут Комби е напълно безопасен. Не предизвиква нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба.

borola