късогледство при деца

Японски учени откриват директна връзка между високата форма на късогледство при деца и увеличения риск от нарушения на съня. Според специалистите колкото по-висок е диоптърът, толкова по-голяма е опасността мъникът да срещне проблеми със съня.

Връзка между високо късогледство при деца и смущенията на съня

За да констатират взаимовръзката между силното късогледство и проблемите със съня при децата, членовете на научния екип провеждат задълбочено проучване. В изследването вземат участие близо 500 души от 10 до 59 години. Доброволците са подложени на тест, целящ да установи дали страдат от психично разстройство и какво е качеството на съня им. При обработка на резултатите прави впечатление, че в сравнение с връстниците си с лека миопия или нормално зрение малчуганите с високо късогледство:

  • си лягат по-късно
  • заспиват по-трудно
  • спят по-малко
  • не са толкова отпочинали

Оказва се, че децата с висок диоптър си лягат един час по-късно и се събуждат един час по-рано от останалите деца

„Продължителността и качеството на съня са от съществено значение за нормалното развитие на подрастващите. Нарушението в тези показатели за продължителен период от време води до постепенно влошаване на общото състояние и очното здраве“. Това казват учените от страниците на Scientific Reports, където е публикувано изследването. Те подозират, че високата степен на късогледство в детска възраст може да възпрепятства разпознаването на сложни визуални изображения. Произтичащите от зрителната аномалия смущения в съня, от своя страна пък, могат да отключат депресивно състояние.

Изследователите съветват родителите да се отнасят с повишено внимание към очното здраве на своите наследници. Това е начинът да отреагират навреме и да спрат прогресията на очното заболяване, в случай че то се диагностицира.

Ограничаване изявата на късогледство при деца по естествен начин

Няма две мнения по въпроса, че профилактиката е най-доброто лечение на късогледство при децата. В случай че миопията обаче е факт, единствената възможност е своевременно да се вземат мерки за спиране с прогресията ѝ. Приемът на очни пигменти е неизменна част от терапевтичния подход. Максимално количество от мощните протектори на зрението лутеин и зеаксантин се съдържат в природния продукт Околут/Ocolut®. Разработен с грижа към децата, той осигурява пълна пигментна защита на очите. Специфичните филтри избирателно се натрупват в макулата и подпомагат нейната функцията. Действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Освен че е ефективен, Околут е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Наличен е на сайта www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптечната мрежа в страната.

borola