Side Menu

Последни публикации

късогледство

Късогледство при децата – предпоставка за проблемен сън

Японски учени откриват директна връзка между високата форма на късогледство при най-малките и увеличения риск от нарушения на съня. Според специалистите колкото по-силно е изявена невъзможността на мъника ясно да фокусира отдалечени в пространството предмети, толкова по-голяма е възможността да срещне затруднения със заспиването, да се буди често нощем и трудно да се връща към съня.

Връзка между високата форма на късогледство и смущенията на съня при малчуганите

За да констатират взаимовръзката между силното късогледство и проблемите със съня при децата, изследователите провеждат задълбочено проучване, в което вземат участие близо 500 души от 10 до 59 години. За целите на експеримента те са подложени на тест, целящ да установи дали страдат от някаква форма на психично разстройство и какво е качеството на съня им. При обработка на резултатите прави впечатление, че малчуганите с висока форма на късогледство си лягат по-късно, заспиват по-трудно, спят по-малко и не се чувстват толкова отпочинали, колкото връстниците си с лека миопия или нормално зрение. Оказва се, че те си лягат един час по-късно и се събуждат един час по-рано от останалите деца. Подобна тенденция не се наблюдава при възрастните.

„Продължителността и качеството на съня са от съществено значение за нормалното развитие на подрастващите през пубертета. Нарушението в тези показатели за продължителен период от време води до постепенно влошаване на общото състояние и очното здраве на малчуганите“, алармират учените от страниците на Scientific Reports, където е публикувано изследването. Въз основа на получените данни и на базата на предишни проучвания те изказват хипотезата, че високата степен на късогледство в детска възраст може да предизвика нарушение в разпознаването на сложни визуални изображения. Произтичащите от зрителната аномалия смущения в съня, от своя страна, могат да отключат депресивно състояние.

Изследователите съветват родителите да се отнасят с повишено внимание към очното здраве на своите наследници, за да отреагират навреме и да спрат прогресията на очното заболяване, в случай че наличието му се установи.

Ограничаване изявата на късогледство при децата по естествен начин

Няма две мнения по въпроса, че профилактиката е най-доброто лечение на късогледството при децата. В случай че миопията е факт, единствената възможност е своевременно да се вземат мерки за спиране с прогресията й. Приемът на очни пигменти е неизменна част от терапевтичния подход. Максимално количество от мощните протектори на зрението лутеин и зеаксантин се съдържат в природния продукт Околут/Ocolut®. Разработен с грижа към децата, той осигурява пълна пигментна защита на техните очи чрез избирателното натрупване на специфичните филтри, които подпомагат функцията на макулата и очната леща. Продуктът не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola

0 коментара

0

Коментари

avatar