Side Menu

Последни публикации

замъгляване на зрението

Замъгляване на зрението – сигнал ли е за очно заболяване?

Моментно отслабване и замъгляване на зрението може да се появи поради редица причини. Еднократни зрителни смущения можем да изпитаме в резултат на преумора или напрягане на очите, както и след дълго излагане на слънце. Честото замъгляване на зрението обаче, може да се тълкува като ясен белег за наличие на по-сериозен очен проблем или заболяване. Оставено без контрол, състоянието може да прогресира и да причини сериозни зрителни нарушения, а неглижирано дълго време – да доведе до загуба на зрение. В текущата статия ще научите за кои заболявания на очите алармира замъгленото зрение и как да подпомогнете очното си здраве.

Замъгляване на зрението – за кои очни заболявания сигнализира?

При поява на зрителни смущения като замъгляване, сухота, зачервяване, чувство за „чуждо тяло в окото“, трябва да посетите офталмолог. Специалистите съветват да провеждате редовни профилактични прегледи на зрението дори и да нямате оплаквания. Офталмологичните прегледи осигуряват своевременно откриване на евентуален очен проблем и навременното му овладяване.

Честото замъгляване на зрението може да е симптом на:

 • макулна дупка – нарушаване целостта на макулата (средната зона на ретината, отговорна за централното зрение). Сред засегнатите са основно хората над 60-годишна възраст.
 • възрастово обусловена макулна дегенерация – водеща причина за загуба на зрение при възрастните хора. Освен замъгляване, налице е и отслабване на централното зрение.
 • възпаление на очния нерв (оптичен неврит)
 • катаракта – с напредване на заболяването зрението се замъглява все повече като може да се стигне до пълна загуба на зрение на засегнатото око
 • глаукома – замъгляването на зрението е придружено от стесняване на зрителното поле (тунелно виждане)
 • диабетна ретинопатия – едно от основните очни заболявания, застрашаващи зрението при диабетиците

Какъв е съветът на офталмолозите за овладяване на зрителни смущения?

Специалистите препоръчват прием на офталмопротективни средства при поява на зрителни смущения като замъгляване на зрението. Те предпазват здравето на очите и подпомагат зрителната острота. Офталмопротекторът, който се отличава с натурален състав, високо качество и чистота на активните съставки, е Околут Комби/Ocolut® Combi. В състава му са включени мощните пигменти и антиоксиданти за очи лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те са специално подбрани и рационално комбинирани, за да осигурят отлична съдова и пигментна защита на очите. Допълващият се състав на Околут Комби позволява продуктът да се приема като профилактично средство при хора, изложени на висок риск от очни увреждания.

Околут Комби подобрява дейността на фоторецепторните клетки в ретината и укрепва ретиналните кръвоносни съдове. Това съдейства за възстановяване на яснотата и остротата на централното зрение и за овладяване на състояния като:

 • късогледство
 • катаракта
 • ретинопатии
 • слабо нощно виждане
 • повишено очно налягане
 • синдром на умореното или компютърното око

borola

Няма коментари

4
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x