диплопия, двойно виждане

Двойното виждане (диплопия) невинаги означава, че сте прекалили с алкохола, защото може изобщо да не сте пили, а образът пред вас да се раздвоява. То може да е признак на някакво заболяване. Ето защо е необходимо да се обърне по-сериозно внимание, когато се появи.

Диплопия – от какво се предизвиква?

Зрителната система започва да функционира с пълна точност при отваряне на очите сутрин. Роговицата, наричана още „прозорец на окото“ е тази, която осъществява фокуса на прииждащите светлини. Те предават външните обекти, а роговицата ги приема. Лещата пък е тази, която обръща образа правилно. Затова е от особено значение състоянието на очедвигателните мускули. Двойното виждане може да е следствие от различни проблеми на всяко едно ниво на зрителната система. Много е важно да бъде открита конкретната причина за диплопия и съответно да бъде назначена адекватна терапия.

Фактори, водещи до двойно виждане

1. Увреждания на роговицата
Много често уврежданията на роговицата са причина за появата на двойно виждане в едното око. След като се закрие засегнатото око се вижда, че симптомите на диплопия изчезват. А причините, поради които може да се стигне до увреждане на роговицата са няколко:
– инфекция от херпес зостер
– травматични увреждания на роговицата
– сухота в окото

2. Увреждания на лещата
Катаракта или перде на окото също може да е фактор за поява на двойно виждане. Ако заболяването засегне и двете лещи, тогава има риск от увреждане и на двете очи. Обикновено катаракта се лекува по хирургичен път и се овладяват симптомите на диплопия.

3. Увреждане на очните мускули
Понякога при слаби мускули на окото може да се появи двойно виждане. Най-ранните белези за мускулното увреждане са:
– сухота в очите
– двойно виждане
– клепачна птоза (отпускане на клепача)

4. Увреждане на нервната система
При увреждане на нервната система се стига до отслабване на възприятието на подаваната зрителна информация и оттам поява на двойно виждане. Едно подобно заболяване, предизвикващо това е множествената склероза.

Поддържайте добро очно здраве и предотвратете риска от диплопия!

Лечението на двойното виждане започва след като се установи до каква степен е развитието й. Специалистите препоръчват да не се подценява състоянието, дори появата му да е единична и краткотрайна.
Всички природни продукти от Фамилия Ocolut® съдържат в оптимални количества мощни пигменти и антиоксиданти за доброто очно здраве. Редовният прием на тези продукти е най-важната стъпка в стремежа за осигуряване на пълна грижа за очите. Продукти Околут са задължителен компонент от грижата за зрението при хора с глаукома, катаракта, ретинопатии, намалено нощно виждане и уморени очи.

 

borola