проблеми със зрението при децата

Темата за проблеми със зрението при децата вълнува всеки родител. Ето защо ще ѝ обърнем подобаващо внимание.

Причини за проблеми със зрението при децата

Като изключим наследствения фактор, повечето от очните проблеми при децата се дължат на продължителния престой пред екрана на телевизора, компютъра, смартфона. Дългото взиране в монитора на електронните устройства уврежда не само зрението, а и физическото и психическо развитие на подрастващите.

Навременна грижа за детските очи – за първи път на офталмолог

Специалистите по очно здраве съветват родителите да заведат детето за първи път на преглед при офталмолог още преди да е навършило 3 години. При профилактичния преглед в ранна детска възраст могат да се диагностицират редица очни заболявания и състояния. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението.

„Мързеливо око“ (амблиопия) – един от най-често срещаните проблеми със зрението при децата

„Мързеливо око“ е състояние, което се установява в ранна детска възраст. Характеризира се с нарушено предаване на нервни сигнали между мозъка и окото. Ако не се лекува навреме, може да остане за цял живот. Засяга приблизително 2-3 деца от всеки 100. Съществуват много методи за лечение. Един от най-често прилаганите е носенето на специални очила.

Правила за предпазване от проблеми със зрението при деца, които използват компютър

Съществуват няколко елементарни правила при работа с компютър, с чиято помощ може да се намали вредното въздействие, което синята светлина на екрана оказва върху зрението на децата. Ето кои са те:

  • разстоянието от детските очи до монитора трябва да е 60-70 см
  • осветеността на екрана не бива да е прекалено висока
  • нивото на екрана трябва да е под ъгъл 90 градуса с точката на зрение
  • при необходимост да се използват очила за работа с компютър

Изпитан природен продукт за предотвратяване на проблеми със зрението при децата

За да предпазят детските очи от проблеми, родителите трябва да им осигурят приема на природния продукт Околут/Ocolut®. Този висококачествен офталмопротектор съдържа най-важните пигменти за очи. Всяка капсула на Околут съчетава в себе си силата на лутеина (6 mg) и зеаксантина (450 μg). Активните съставките действат като „храна“ за окото и вътреочен филтър. Те се натрупват избирателно в макулата (централната част на ретината). Неутрализират UV лъчите и свободните радикали. Благодарение на способността си да подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото Околут успешно се използва както за профилактика, така и за лечение на редица очни заболявания в детска възраст. Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Подходящ е за продължителен прием. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене.

borola