кокоша слепота

Кокошата слепота е намалената способност човек да вижда в полумрак или тъмнина. Нарича се още затруднено нощно виждане, а медицинското название за това състояние е хемералопия. Терминът се използва също и когато времето, необходимо на очите да се адаптират в тъмнина е малко по-продължително от обикновено.

Кокоша слепота (затруднено нощно виждане) – как се обяснява?

Кокошата слепота не е заболяване, а по скоро е симптом за такова. Така че при първите признаци на хемералопия е необходимо да се консултирате с офталмолог. Зрението в полумрак и тъмнина е неясно поради нарушени връзки между фоторецепторите и нервните клетки, които предават зрителната информация към мозъка.

Причини за поява на кокоша слепота?

  • Недостиг на витамин А – това е една от най-честите причини за появата на кокоша слепота. Обикновено затрудненото нощно виждане е един от признаците за недостиг на този витамин.
  • Недостиг на цинк е друга причина за това зрително нарушение.
  • Ксерофталмия (сухота в очите) – все по-често разпространено състояние, поради продължителната работа с компютър. Най-често се характеризира със сухота на роговицата и конюнктивата (ципата, която покрива вътрешната повърхност на клепачите и откритата част на окото). Хроничната сухота може да стане причина за кокоша слепота и чувствителност на окото и при силно слънце.
  • Катаракта, пигментен ретинит, макулна дегенерация – това са все сериозни офталмологични заболявания, които включват в симптоматиката си нощна слепота.
  • Недобро функционално състояние на черния дроб – увреждането на черния дроб е свързано с нарушаване на метаболизма на витамин А.
  • Физическа или психическа умора

Природна алтернатива за справяне с проблема кокоша слепота

Един от ефективните начини за преодоляване на кокошата слепота и подобряване на нощното виждане е укрепването на ретиналните съдове и възстановяване на пигментния слой. Страдащите от затруднено нощно виждане могат да разчитат на природна алтернатива за справяне с проблема. Съставът на Околут Комби/Ocolut® Combi е уникална комбинация от оптимални количества очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Съставките са комбинирани така, че заедно осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Приемът на Околут Комби осигурява пълна и цялостна грижа за зрението ви!

 

borola