Side Menu

Последни публикации

Суспектна глаукома

Суспектна глаукома – същност и превенция

Глаукома е медицински термин, който обединява група очни заболявания, които се характеризират със загуба на зрението в крайния етап на заболяването, вследствие на увреждане на очния нерв.
В началния стадий на заболяването за съжаление не се наблюдават симптоми и прояви, които да предвещават появата на същинската глаукома.

Суспектна глаукома – последна фаза преди същинска глаукома

Суспектна глаукома не е заболяване, а състояние, което създава предпоставка за развитие на глаукома в определен етап от живота на човек. Тази фаза на глаукома привлича вниманието на офталмолозите по няколко причини:

При наличието на някои от тези предразполагащи фактори се смята, че пациентът има суспектна глаукома. Т.е. това е последната фаза, преди окончателно развитие на глаукома. Окончателната диагноза се прави с течение на времето, тъй като формите на заболяването прогресират бавно.

Въпреки че повишеното вътреочно налягане само по себе си не винаги е повод за притеснение, то е един от най-показателните признаци за риск от развитие на глаукома и последваща загуба на зрението. Между 5 и 10% от хората над 40-годишна възраст имат установено повишено очно налягане над 21 mmHg, което е основна предпоставка за увреждане на очния нерв.

Навременна профилактика на суспектна глаукома

Когато се стигне до загуба на зрението, то вече не може да се възстанови. Затова е важно състоянието да се диагностицира навреме, когато пациентът е във фаза на суспектна глаукома и да се намали рискът от развитие на същинското заболяване.

Не съществува универсален лек срещу глаукома или суспектна глаукома. Методите на лечение трябва да бъдат индивидуализирани за всеки отделен пациент, като се вземат предвид фактори като възраст и степен на заболяването.

Първоначално е добре да се предприемат общоприетите генерализирани подходи, въпреки че отново случаят на всеки пациент е добре да се разглежда индивидуално според личните нужди и характеристики.

Но от най-голямо значение е стопиране на прогресията на заболяването и нормализиране на вътреочното налягане. Затова съдейства комбинираният прием на продукти, които осигуряват ценни за очното здраве пигменти и антиоксиданти, както и редовен прием на омега-3 мастни киселини.

При суспектна глаукома и риск от развитие на глаукома е подходящ приемът на два природни продукта с допълващ ефект. Това са Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. В комбинация те осигуряват необходимата протекция за зрението и значително намаляват риска от прогресиране на заболяването.

borola

0 коментара

18

Коментари

avatar