далекогледство

Далекогледството, познато още като хиперметропия, е един от най-често срещаните очни проблеми. Статистиката сочи, че половината от световното население страда от тази зрителна аномалия, при която отдалечените обекти се виждат ясно, а тези в непосредствена близост са замъглени. Макар и за много хора да звучи изненадващо голяма част от засегнатите са деца. Различава ли се далекогледството при най-малките от това при възрастните и може ли да се овладее с природни средства ще разбере в следващите редове.

Характерни особености на детското далекогледство

За разлика от възрастово обусловеното далекогледство (пресбиопия), което е причинено от естествените процеси на стареене на организма, това при децата обикновено е вродена аномалия на пречупващата сила на окото. Клиничната практика показва, че около 70% от новородените се раждат с далекогледство. В болшинството от случаите проблемът остава незабелязан, тъй като нарушението е слабо и се компенсира чрез акомодацията на окото. Обикновено далекогледството се коригира с годините. Ако това обаче не се случи и детето не бъде диагностицирано навреме, има опасност да се развитият състояния като мързеливо око или кривогледство. За да не се стига до подобни усложнения, е от първостепенно значение родителите да следят зорко очното здраве на малчуганите и да не отлагат посещението при офталмолог, ако забележат смущаващи признаци на нарушено зрение при децата.

Симптомите, издаващи далекогледството при деца

  • Главоболие – усилията, които детето полага, за да фокусира отдалечените предмети и обекти в пространството, са причина за появата на силни болки в главата. Забелязва се тенденцията неразположението да се засилва с напредване на деня и значително да отшумява през почивните дни, когато детето не е натоварено.
  • Затруднено четене и писане, намалена концентрация и необоснован рязък спад на успеха в училище
  • Болки, дразнене и сълзене на очите, често мигане и набръчкване на челото.

Природата в помощ на децата, диагностицирани с далекогледство

Далекогледство при малчуганите се коригира единствено с очила. До използването им обаче се стига само в случаите, когато степента на увреждане на зрението е висока. По преценка на офталмолога и ако възрастта на детето го позволява, може да се носят и контактни лещи. Обикновено това се прави, за да се спестят неудобствата на малките пациенти при спорт. Специалистите препоръчват на родителите да допълнят лечението на децата с употребата на природния продукт Околут/Ocolut®. Високопречистените специфични очни пигменти в състава му – лутеин и зеаксантин – осигуряват пълна грижа за очите на мъниците и доказано подпомагат зрението, функцията на макулата и лещата на окото. Околут не съдържа консерванти и изкуствени овкусители и е подходящ за продължителна употреба.

borola