Side Menu

Последни публикации

зрение

Детско зрение – проверете го в няколко стъпки

Офталмологичната практика сочи, че малка част от родителите изпълняват заръката на педиатъра да заведат детето на очен преглед преди първия му рожден ден. В болшинството от случаите те насрочват за пръв път час при офталмолог, след като малчуганът е навършил 5 години. Специалистите не одобряват това поведение и напомнят, че дори и да има проблем, детето не подозира за наличието му и съответно няма оплаквания. Ако и вие попадате в графата на “нехайните родители”, не се колебайте да прекрачите прага на детския очен кабинет в обозримо бъдеще. А междувременно може да обърнете специално внимание дали детето проявява обезпокоителни симптоми за заболявания на очите, а след това проверите и зрението му с няколко лесни упражнения.

Признаци, които издават проблеми със зрението при децата

Най-честите зрителни аномалии в детска възраст са амблиопия (мързеливо око), миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство), страбизъм (кривогледство) и астигматизъм. Вероятността малчуганът да страда от някое от тях е голяма, ако проявява следните симптоми:

  • Набръчква чело и присвива очи, за да фокусира погледа си върху отдалечени обекти
  • Губи лесно концентрация, уморява се бързо и очите му сълзят при четене и писане
  • Чувствителен е към светлина
  • Често се оплаква от главоболие
  • Клепачите му са зачервени и го сърбят
  • Затваря едното си око при четене или гледане на телевизия и не спазва оптималната дистанция от книгата или екрана

Упражнения за проверка на детското зрение

При наличие на някой от гореизброените симптоми може да проверите остротата на зрението на малчугана по следния начин:

  • Помолете го да закрие едното си око с длан, без да оказва натиск, и да нарисува кръг. Ако при закриване на другото око, направи идентична окръжност, значи проблемите не са сериозни.
  • Проверете дали може да фокусира отдалечени обекти, като го накарате да закрие последователно очите си и на разстояние около 3 м от домашната библиотека да спелува заглавието на някоя от книгите. В случай че срещне трудност да изпълни упражнението, палавникът ще опита да открие закритото око, а ако му забраните – ще стане нервен.

Превенция и коригиране на зрението при деца по естествен начин

Превантивните мерки за защита на детското зрението и ранното диагностициране на евентуални очни проблеми са от съществено значение за предотвратява не нежелани последствия. Специалистите съветват родителите да водят един път в годината детето на профилактичен очен преглед и да се погрижат редовно да приема есенциални пигменти за очи. Природният продукт Околут/Ocolut® съдържа в оптимални количества двата най-важни очни пигмента – лутеин и зеаксантин, които действат като “храна за окото” и благоприятстват запазването на доброто зрение.

borola

0 коментара

12

Коментари

avatar