проблем с очите при деца

Проблем с очите при деца може да възникне още в много крехка възраст. Офталмологичната практика сочи, че малка част от родителите изпълняват заръката на педиатъра да заведат детето на очен преглед преди първия му рожден ден. В болшинството от случаите родители насрочват за пръв път час при офталмолог след като малчуганът е навършил 5 години. Специалистите напомнят, че дори и да има проблем, детето не подозира за наличието му и съответно няма оплаквания. Те съветват родителите да не се колебаят и да прекрачат прага на детския очен кабинет в обозримо бъдеще. Междувременно възрастните могат да обърнат специално внимание дали детето проявява обезпокоителни симптоми за заболявания на очите. След това да проверят и зрението му с няколко лесни упражнения.

Признаци, които издават проблем с очите при деца

Най-честите зрителни аномалии в детска възраст са амблиопия (мързеливо око), миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство), страбизъм (кривогледство) и астигматизъм. Вероятността малчуганът да страда от някое от тях е голяма, ако проявява следните симптоми:

  • Набръчква чело и присвива очи, за да фокусира погледа си върху отдалечени обекти
  • Губи лесно концентрация, уморява се бързо и очите му сълзят при четене и писане
  • Чувствителен е към светлина
  • Често се оплаква от главоболие
  • Клепачите му са зачервени и го сърбят
  • Затваря едното си око при четене или гледане на телевизия и не спазва оптималната дистанция (60-70 см) от книгата или екрана

Упражнения за проверка на детското зрение

При наличие на някой от гореизброените симптоми може да проверите остротата на зрението на малчугана по следния начин:

  • Помолете го да закрие едното си око с длан, без да оказва натиск, и да нарисува кръг. Ако при закриване на другото око, направи идентична окръжност, значи проблемите не са сериозни.
  • Проверете дали може да фокусира отдалечени обекти. Накарайте го да закрие последователно очите си и на разстояние около 3 м от домашната библиотека да спелува заглавието на някоя от книгите. В случай че срещне трудност да изпълни упражнението, палавникът ще опита да открие закритото око. Ако му забраните – ще стане нервен.

Превенция и коригиране на зрението при деца по естествен начин

Превантивните мерки за защита на детското зрението и ранното диагностициране на очни проблеми са от съществено значение за предотвратяване на нежелани последствия. Специалистите съветват родителите да водят един път в годината детето на профилактичен очен преглед. Също така е нужно да се погрижат то редовно да приема есенциални пигменти за очи. Природният продукт Околут/Ocolut® съдържа в оптимални количества двата най-важни очни пигмента – лутеин и зеаксантин. Те действат като “храна за окото” и благоприятстват запазването на доброто зрение на малчуганите. Околут не съдържа консерванти и изкуствени овкусители и е напълно безопасен за прием от най-малките.

borola