очни проблеми при децата

Очни проблеми при децата в училищна възраст застрашават крехкото детско зрение. Всеки родител е необходимо да бъде добре информиран относно най-често срещаните очни проблеми при малчуганите. Своевременното им овладяване е от съществено значение за очното здраве на децата.

Най-често срещаните очни проблеми при децата в училищната възраст

Миопия (късогледство)

Най-често късогледството има наследствен характер, като може да се развие и след прекарано заболяване. За да разпознаете страда ли детето от късогледство, наблюдавайте дали свива очите си, за да вижда по-добре. Друг признак може да бъде честата поява на главоболие.

Амблиопия („мързеливо око“)

Амблиопията се характеризира с намалено зрение на едното око. Често тя няма изразени симптоми. Причините за появата ѝ могат да се крият в други очни заболявания (кривогледство, големи диоптрични разлики в двете очи, вродена катаракта).

Страбизъм (кривогледство)

Кривогледството представлява разминаване на двете очни оси. Причините за страбизъм могат да бъдат фамилна обремененост, дисбаланс на външните очни мускули, травма. Неглижирането на офталмологичния проблем може да доведе до влошаване на зрението.

Конюнктивит

Проявява се със зачервяване, сълзене и възпаление на очите, чувство за „чуждо тяло“ в окото, сърбеж и подуване на клепачите. Неприятната инфекция може да има вирусен или бактериален характер. Среща се и алергичен конюнктивит, провокиран от алергени.

Нистагъм

Състоянието се изразява в неволно движение на очните ябълки. Нистагъм може да бъде вроден или придобит. Причините и за двата вида нистагъм все още не са напълно изяснени. Състоянието е специфично и изисква незабавна консултация с офталмолог.

Редовните офталмологични прегледи са от съществено значение за доброто очно здраве на малчуганите

Профилактичните офталмологични прегледи са изключително важни за ранното диагностициране на евентуален зрителен проблем и взимането на мерки за овладяването му. Според Американската оптометрична академия е необходимо първият очен преглед при децата да бъде направен на шестмесечна възраст. За учениците се препоръчва прегледите да бъдат на всеки две години. Децата с очни проблеми трябва да бъдат преглеждани всяка година или според плана на съответния офталмолог. Всички деца, които са наследствено предразположени към поява на очни увреждания, трябва да бъдат под често наблюдение от специалист.

Природно средство за превенция и поддържащо лечение на очни проблеми при децата

Офталмолозите съветват родителите да се погрижат за здравето на детските очи с природни офталмопротектори. Напълно натуралният продукт Околут/Ocolut® е пръв избор на специалистите за поддържане и защита на зрението на децата. Особено препоръчван за профилактика и поддържаща терапия на очни заболявания при децата.

Околут е разработен с нежна грижа за очите на малчуганите като съдържа комбинация от високопречистени очни пигменти и антиоксиданти – лутеин и зеаксантин. Те действат като протективни филтри и „храна за очите“ на най-малките. Благодарение на активните си съставки, Околут осигурява пълна пигментна защита на детските очи.

Приемът на Околут е напълно безопасен, продуктът няма противопоказания и е предназначен за продължителна употреба.

borola