сухота и дразнене в очите

Проучване, проследяващо разпространението на хроничната сухота и дразнене в очите сред двата пола, показва една интересна закономерност. Оказва се, че жените са 2 пъти по-засегнати от синдром на сухото око от мъжете. Продължавайте да четете, за да разберете на какво се дължи тази тенденция и как дамите могат трайно да се справят с оплакването.

Синдром на сухото око сред жените

Учените обясняват факта, че жените по-често страдат от сухота в очите, главно с естественото им предразположение към проблеми със слъзната секреция. За появата на синдром на сухото око при дамите допринасят още:

  • хормоналните промени през пубертета, бременността, менопаузата
  • приемът на хормонални контрацептиви
  • носенето на лещи – жените по-често използват лещи за корекция на зрението в сравнение с мъжете)
  • преумора на очите

Всички тези фактори повлияват секрецията на слъзна течност. Възможно е да променят нейното количество или качество. В някои случаи спомагат слъзният филм да се изпари по-бързо от очната повърхност и да изсъхне.

Важно е да се отбележи, че жените много често са изложени на повече от един от посочените фактори. Това допълнително повишава и без това високия риск от синдром на сухото око.

Симптоми на сухота и дразнене в очите

Синдромът на сухото око се проявява с оплаквания от:

  • парене
  • сърбеж
  • зачервяване
  • усещане за раздразнение на очната повърхност
  • прекомерно сълзене – отделяната слъзна течност е с прекалено нисък вискозитет, изпарява се бързо и не може да поддържа повърхността на окото влажна

Трайно справяне със сухота и дразнене в очите при жените

За да овладеят зрителните смущения при синдром на сухото око засегнатите жени могат да разчитат на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този мощен офталмопротектор от продуктовата линия Околут съчетава действието на трите основни пигменти за очи астаксантин, лутеин и зеаксантин, и мощния антиоксидант проантоцианидин. Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Действат противовъзпалително и подобряват цялостно дейността на зрителния анализатор.

Лечението на синдром на сухото око може да се допълни и с прием на незаменимите омега-3 мастни киселини, които подобряват слъзната секреция. Висококачествени омега-3 мастни киселини могат да се набавят с приема на ТриОмегa 1000+/TriOmega® 1000+. Това е доказан продукт, който идеално допълва действието на Околут Комби.

Както Околут Комби, така и ТриОмега 1000+ са с изцяло природен състав. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием. Налични са на сайта www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптечната мрежа в страната. Цената е достъпна, а ефектът – гарантиран!

borola