Side Menu

Последни публикации

Синдром на сухото око заплашва повече жените – защо?

Синдром на сухото око застрашава всеки човек, особено днес, когато ежедневно прекарваме по няколко часа дневно, взирайки се в екрана на различни дигитални устройства. Специално проучване, проследяващо разпространението на хроничната сухота в очите сред двата пола, показва една интересна закономерност. Почти двойно повече жени страдат от синдром на сухото око, в сравнение с мъжете. Проучването е проведено сред хора на възраст над 40 години. Именно особеностите на женския организъм в тази възраст са в основата на по-високия риск от този проблем при представителките на нежния пол.

Синдром на сухото око сред жените

Милиони хора по света страдат от синдром на сухото око, като проблемите им със зрението прогресивно се влошават. Фактът, че повечето от засегнатите са жени, се обяснява с тяхното естествено предразположение към проблеми със слъзната секреция.

За развитието на синдром на сухото око допринасят:

  • хормоналните промени през пубертета, бременността, менопаузата
  • приемът на хормонални контрацептивни препарати
  • носенето на лещи (жените по-често ползват лещи за корекция на зрението в сравнение с мъжете)
  • прекомерното натрупване на стрес и физическа преумора на очите

Всички тези фактори повлияват секрецията на слъзна течност и може да променят количеството или качеството й. В някои случаи може да ускорят съхненето на очната повърхност, провокирайки сухота в очите. Много често жените са изложени на повече от един от посочените фактори, което допълнително засилва и без това високия риск от синдром на сухото око при тях.

Синдром на сухото око – симптоми и превенция

Синдромът на сухото око се проявява с оплаквания като:

  • парене
  • сърбеж
  • зачервяване
  • усещане за раздразнение на очната повърхност
  • прекомерно сълзене (отделяната слъзна течност обаче е с прекалено нисък вискозитет, изпарява се бързо и не може да поддържа влажна повърхността на окото

За овладяване на зрителните смущения при синдром на сухото око може да се разчита на природния продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Той съчетава действието на трите основни пигменти за очи – астаксантин, лутеин и зеаксантин, в комбинация с мощния антиоксидант – проантоцианидин. Общо четирите съставки действат противовъзпалително и офталмопротективно за цялостно подобряване дейността на зрителния анализатор.

Лечението на синдром на сухото око може да се допълни и с прием на омега-3 мастни киселини, които подобряват слъзната секреция. Висококачествени омега-3 мастни киселини може да се набавят с приема на ТриОмегa 1000+/TriOmega® 1000+ – друг природен продукт, който идеално допълва действието на Околут Комби.

borola

0 коментара

2

Коментари

avatar