макулна дегенерация свързана с възрастта

Макулна дегенерация, свързана с възрастта е едно най-разпространените и опасни очни заболявания в световен мащаб. Сред останалите социално-значими заболявания на очите, с които мнозина се борят, са глаукома, диабетна ретинопатия и катаракта. В текущата публикация сме изброили факторите, водещи до най-висок риск от развитие на дегенерация на макулата, свързана с възрастта. Какви са съветите на офталмолозите за профилактика и поддържаща терапия на вече развита възрастова макулна дегенерация – научете в края на статията.

Главни рискови фактори за развитие на макулна дегенерация, свързана с възрастта

Според Световната здравна организация макулната дегенерация, свързана с възрастта е сред водещите причини за загуба на зрение в света, наред с глаукомата и катарактата. Кои са основните предразполагащи фактори за развитие на очното заболяване?

  • Възраст – честотата на очното заболяване се увеличава значително с напредване на възрастта
  • Пол – жените попадат в по-висок риск след навлизане в периода на менопауза. Причината се крие в спада на нивата на женските полови хормони естрогени. По-голямата средна продължителност на живота при жените също играе роля при развитие на възрастова макулна дегенерация.
  • Генетична предразположеност към заболяването
  • Нездравословен хранителен режим и вредни навици
  • Затлъстяване – мастноразтворимите каротеноиди на макулата – лутеин и зеаксантин, не достигат до окото в достатъчни количества заради промяната в метаболизма на мазнините
  • Сърдечно-съдови заболявания – хипертония, атеросклероза, нарушено кръвоснабдяване

Офталмолозите съветват при повишена опасност от развитите на възрастова макулна дегенерация да се вземат своевременни мерки за поддържане на зрението и очното здраве.

Дегенерация на макулата, свързана с възрастта – съвременен подход за профилактика и поддържащо лечение на заболяването

С напредване на възрастта зрението отслабва, а опасността от очни заболявания се повишава. За превенция на макулна дегенерация очите се нуждаят от незаменими полезни вещества – очни пигменти. Най-важните пигменти за очи са лутеин и зеаксантин. Те имат способността да неутрализират свободните радикали, които увреждат очите и зрението. Тъй като не се синтезират в организма, приемът им чрез храната е задължителен за поддържане на доброто зрение. Съдържат се в кивито, пъпеша, копривата, спанака, яйчния жълтък, броколите. За оптимално снабдяване на очите с незаменимите пигменти, офталмолозите съветват да се приема натурален офталмопротектор. Пръв избор на специалистите е Околут Дуо/Ocolut® Duo.

Околут Дуо представлява мощна комбинация от очни пигменти (лутеин и зеаксантин) с антиоксидантен ефект. Приемът му подобрява плътността на макулния пигмент и качеството на зрението и оказва пълна протекция на макулата и ретината срещу оксидативния стрес.

Околут Дуо се препоръчва за прием при профилактика и поддържаща терапия на две от най-тревожните очни заболявания – възрастова макулна дегенерация и пигментен ретинит.

borola