пигментоза на ретината

След като прочетете настоящата статия, ще разберете какво се крие зад диагнозата „пигментоза на ретината“, какви са симптомите и как да се забави прогресията на заболяването.

Накратко за пигментоза на ретината

Пигментоза на ретината е рядко очно заболяване с генетична предразположеност. Познато е още като ретинитис пигментоза или пигментен ретинит. Характеризира се с дегенерация и разрушаване на клетките на ретината. Едни от най-честите му прояви са затруднено нощно виждане и загуба на периферно зрение.

Основна причина за пигментоза на ретината

Очното заболяване се предава по генетичен път в резултат на вредни изменения (мутации) в поне 1 от над 50 гена. Тези гени носят указания за производството на протеини, необходими за сензорните клетки – фоторецепторите. Някои от тези мутации са толкова тежки, че гените не съумяват да произведат необходимото количество протеини. В резултат се ограничава функцията на клетките. Други мутации произвеждат протеин, който е токсичен за клетките. Трети, пък водят до анормални протеини, които не функционират правилно. При всички случаи резултатът е повреда на фоторецепторите.

Влияние на пигментоза на ретината върху зрението

В ранните етапи на заболяването пръчиците (фоторецептори в ретината) са по-тежко засегнати от колбичките (друг вид фоторецептори). При загубата на пръчици възниква нощна слепота. Успоредно с това се наблюдава загуба на визуалното поле (видимото пространство, което се вижда в даден момент без движение на очите). Възможно е да се стигне до загуба на колбички. На по-късен етап се губи по-голяма част от зрителното поле. В крайна сметка се стига до състояние, наречено тунелно зрение. Това затруднява изпълнението на ежедневните задачи и задължения.

Овладяване на пигментоза на ретината с изцяло натурално средство

Известно е, че лутеин и зеаксантин съдействат за овладяване проявите на пигментоза на ретината. Двата естествени очни пигмента се съдържат в най-доброто възможно съотношение и в максимално пречистена форма в Околут Дуо/Ocolut® Duo. Този 100% натурален продукт от продуктовата линия Околут доставя на очите 20 mg лутеин и 1500 μg зеаксантин. Съставките взаимно допълват и усилват своето действие. В резултат прогресията на заболяването се забавя и зрителната острота се подобрява.

Освен че е ефективен, Околут Дуо е напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Не излага здравето на риск поради изцяло природния произход на съставките. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 растителна капсула дневно след хранене. Предлага се под формата на иновативни растителни капсули (VGcaps), което го прави идеален за вегани и вегетарианци. Наличен е на сайта www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптечната мрежа в страната. Цената е достъпна, а ефектът – гарантиран!

borola