Каротеноиди

Каротеноидите са мастноразтворими пигменти, чиито ценни качества се дължат на свойството им да намаляват оксидативния стрес и да предотвратяват възпаленията в организма. Това се дължи на мощните им антиоксидантни свойства.

Особено полезни са за зрението и можем да си ги набавяме чрез храната, тъй като те са отговорни за наситения цвят на плодовете и зеленчуците.

Съществуват повече от 600 вида каротеноиди, но най-популярни сред тях са алфа каротин, бета каротин, ликопен, лутеин, зеаксантин и астаксантин.
Част от техните здравословни предимства се дължат и на способността им за фотопротекция срещу увреждането от прекомерно излагане на светлина.

Голяма част от плодовете и зеленчуците дължат своя наситен цвят именно на каротеноидите. Цитруси, банани, папая, моркови, домати, чушки, тиква, диня и пъпеш могат да допринесат за тяхното натрупване в организма. Освен това в организма те се превръщат в ретинол, което е активната форма на витамин А. Но, оказва се, много малък процент от каротеноидите се преобразуват във витамин А, затова само и единствено с консумацията на плодове и зеленчуци не можем да задоволим минималните си нужди.

Каротеноиди – кои са най-ценни за здравето на очите?

Лутеин и зеаксантин

Това са единствените два пигмента, които се намират в ретината на човешкото око. Именно затова се смятат за едни от най-полезните за здравето на очите.

Клинични проучвания доказват, че хората, които приемат големи количества лутеин и зеаксантин са по-малко изложени на риск от развитие на заболявания на очите, свързани с възрастта, включително катаракта и макулна дегенерация.

Астаксантин

Подобен е на бета-каротин, но е с различна структура и различна биологична активност. Десет пъти е по-силен от бета-каротин и има до 500 пъти по-силни антиоксидантни свойства от витамин Е.

Уникалните аспекти на неговата структура му позволяват да премине през кръвно-мозъчната бариера, което означава, че антиоксидантните му ползи достигат директно до очите, мозъка и нервната система.

Всички полезни очни пигменти в една капсула

За да се постигне максимален ефект и да се гарантира снабдяването с най-полезните за здравето на очите пигменти не е достатъчно само да се консумират плодове и зеленчуци. Защото, както споменахме по-горе в публикацията, само и единствено чрез добре подбран хранителен режим не е възможно да се снабдим с всички тях.

Затова Околут Комби/Ocolut® Combi ги съчетава в необходимите за здравето на очите пропорции, а ефектът на продукта се усилва, благодарение на четвъртата съставка – проантоцианидин – мощен антиоксидант с благоприятно въздействие върху кръвоносните съдове.

borola