Нощна слепота

Нощната слепота е състояние на понижена способност за виждане в тъмнина или полумрак. Терминът се използва и когато времето, необходимо за привикване към тъмнината е по-продължително от нормалното. Нарича се още кокоша слепота или хемералопия. Кокошата слепота започва със затруднено виждане при условия на слаба светлина, като постепенно се стига до пълна неспособност за ориентиране в тъмнината.

На какво се дължи нощната слепота?

Знаем, че ретината е съставена от два вида зрителни рецептори. Това са пръчиците е колбичките. Пръчиците са отговорни за черно-бялото зрение и са по-чувствителни към по-слаба светлина, като освен това участват в нощното и периферното зрение. Колбичките от своя страна отговарят за цветното зрение и притежават по-силна чувствителност към дневната светлина.

Съществуват множество причини за появата на нощната слепота. Най-разпространените от тях са:

  • недостатъчен прием на витамин А, В и протеини
  • спазване на строги диети и гладуване
  • прекомерна физическа или психическа умора
  • атрофия на зрителния нерв
  • атрофия на хороидеята (богато кръвоснабдена и инервирана обвивка, която се намира между склерата и ретината)

За щастие кокошата слепота не се определя като очно заболяване, но въпреки това е добре да бъдат да взети навременни мерки за разрешаването на този проблем, защото според специалистите той може да бъде сигнал за зараждащо се или вече съществуващо такова. Един от начините за преодоляване на кокошата слепота и подобряване на нощното виждане е укрепването на ретиналните съдове и възстановяване на пигментния слой.

Продукт, който притежава точно това действие е Околут Комби. Той съдържа есенциални очни пигменти – лутеин и зеаксантин, както и комбинация от мощни антиоксиданти – астаксантин и проантоцианидин, които осъществяват пълна пигментна и съдова защита. По този начин успешно може да бъде преодоляно състоянието кокоша слепота и същевременно да се предотвратят голям брой очни заболявания. Всички тези предимства на естествените съставки на Околут Комби, както и това, че са подходящи и безопасни при продължителна употреба, го правят изключително подходящ за поддържане на отлично нощно виждане във всяка възраст.

borola