Side Menu

Последни публикации

Blog

Високото вътреочно налягане невинаги води до глаукома

Високото вътреочно налягане невинаги води до глаукома

Повишеното вътреочно налягане се приема за основен рисков фактор за увреждане на очния нерв и развитие на глаукома. При ненавременни мерки глаукомата прогресира с постепенна загуба на периферното, а накрая и на централното зрение.

В офталмологичната практика обаче се установява едно интересно явление. Има немалък процент от хора с трайно повишено вътреочно налягане (очна хипертензия), които никога не развиват глаукома или други сериозни зрителни нарушения. Означава ли това, че диагнозата “повишено очно налягане” не обрича хората на слепота и ако да – то как можем да подсигурим опазването на зрението си?

Кога високото вътреочно налягане нe провокира глаукома?

Напълно възможно е вътреочното налягане да е по-високо от нормалното и това да не увреди сериозно очния нерв, т.е. да не се развие глаукома. Налягането в окото варира подобно на кръвното налягане и краткотрайните му повишавания не крият сериозен риск за оптичния нерв.

Това твърдение се потвърждава от специализирано офталмологично проучване, проследяващо състоянието на голяма група пациенти с високо вътреочно налягане. Половината от тях са лекувани с медикаменти за понижаване на налягането в окото, а при останалите не са прилагани лекарствени средства. В рамките на 5 години е отчетено, че глаукома са развили около 5% от лекуваните пациенти, а от нелекуваните – едва около 10%. Резултатите показват, че повишеното вътреочно налягане не обрича хората на глаукома и в много случаи развитието ѝ е провокирано от наличието на редица допълващи фактори. Като основен сред тях се посочва оксидативният стрес, предизвикан от т.нар. свободни радикали.

Много е важно вътреочното налягане да се проследява периодично. По-сериозни превантивни мерки са необходими в случаите, в които високите му стойности се задържат за по-дълъг период от време. Тогава е важно да се прави редовна консултация с офталмолог.

Превантивни мерки срещу глаукома при хора с повишено вътреочно налягане

Според офталмолозите у нас като удачно превантивно средство при високо вътреочно налягане може да се прилага комбинацията от природните продукти Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега1000+/TriOmega® 1000+.

Околут Комби осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите на база на високото съдържание на очни пигменти и мощния антиоксидант проантоцианидин. ТриОмега 1000+ съдържа рационална комбинация от омега-3 мастни киселини и витамин Е, които подпомагат регулирането на вътреочното налягане.

Комбинацията от Околут Комби и ТриОмега1000+ е качествено и изцяло природно решение за превенция и подпомагане на лечението при високо вътреочно налягане и глаукома.

borola

Няма коментари

11
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x