Последни публикации

макулна дегенерация

Повече риба, по-малък риск от макулна дегенерация при жените!

Американски учени установяват, че редовната консумация на мазна риба значително намалява възможността за развитие на макулна дегенерация при представителките на нежния пол. Как са достигнали до заключението разкриват на страниците на списанието на Американската медицинска асоциация.

Как рибата намалява опасността от макулна дегенерация при дамите?

Учените анализират данните от 38 000 жени, които са част от мащабно проучване, проведено от екип на болница Brigham and Women’s Hospital и Медицинското училище на „Харвард“ в Бостън, САЩ. Нито една от участничките не е диагностицирана с макулна дегенерация в началото на изследването. За целите на експеримента дамите попълват анкета, в която е акцентирано върху хранителните им навици и по-специално върху консумацията на мазна риба, богата на омега-3 мастни киселини като докозахексаенова киселина (ДХК) и ейкозапентаенова киселина (ЕПК) и на омега-6 мастни киселини като арахидонова киселина и линоленова киселина. По време на проучването, което продължава 10 години, доброволките попълват въпросници за очното им здраве с фокус върху ранната диагностика на макулна дегенерация. В края на изследването са установени 235 случая на дегенеративното заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение и води до необратима слепота. При сравнителния анализ на резултатите учените констатират, че жените, които са консумирали повече риба, източник на омега-3 и омега 6-мастни киселини, са с 38% по-малък риск от развитие на макулна дегенерация в сравнение с дамите, които избягват морския деликатес. Според д-р Уилям Кристен, автор на изследването, намаляването на здравния риск при тези участнички се дължи основно на консумацията на риба с тъмно месо като сьомга, скумрия и лефер. Обект на бъдещи проучвания ще бъде да се провери изказаната хипотеза. За всеобща изненада представителките на нежната половина на човечеството, които са си набавяли омега-6 мастни киселини основно от растителни източници, каквито са зърнените храни и маслата, направени от тях, са по-уязвими към макулна дегенерация, отколкото дамите, които приемат важния хранителен елемент от животински храни. Именно поради това изследователите приканват дамите да доставят на организма си омега 6-мастни киселини предимно от риба.

Природно средство за ефективна превенция на макулна дегенерация

Освен приема на незаменими мастни кисели с изявен протективен ефект срещу макулна дегенерация както при жените, така и при мъжете са естествените пигменти за очи лутеин и зеаксантин. В оптимални количества и в максимално пречистена форма те се съдържат в изцяло природния продукт Околут Дуо/Ocolut Duo®. Мощното допълващо действие на активните съставки осигурява двойна пигментна защита за очите. Приемът на Околут Дуо по 1 растителна капсула дневно след хранене предпазва макулата и ретината от негативното влияние на свободните радикали и спомага за поддържане на нормалната зрителна функция. Околут Дуо е подходящ за вегетарианци и вегани тъй като е в растителни капсули (VGcaps), напълно безвреден е и е перфектен избор за продължителна употреба.

borola

0 коментара

2
Зареждане на Facebook коментари ...

Напишете коментар