макулна дегенерация при жените

Американски учени установяват, че редовната консумация на мазна риба значително намалява възможността за развитие на макулна дегенерация при жените. Как са достигнали до заключението учените разкриват на страниците на списанието на Американската медицинска асоциация.

Повече риба, по-малка опасност от макулна дегенерация при жените

Учените анализират данните от 38 000 жени. Дамите са част от мащабно проучване, проведено от екип на болница Brigham and Women’s Hospital и Медицинското училище на „Харвард“. Нито една от участничките не е диагностицирана с макулна дегенерация в началото на изследването. За целите на експеримента представителките на нежния пол попълват анкета, в която се акцентира на хранителните им навици. По-специално внимание се обръща на консумацията на мазна риба, богата на омега-3 и на омега-6 мастни киселини. По време на проучването, което продължава 10 години, доброволките попълват въпросници, свързани с очното им здраве. Фокусът на въпросите пада върху ранната диагностика на макулна дегенерация. В края на изследването са установени 235 случая на дегенеративното заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение и необратима слепота.

При сравнителния анализ на резултатите учените констатират, че жените, които са консумирали повече риба, източник на омега-3 и омега 6-мастни киселини, са с 38% по-малък риск от развитие на макулна дегенерация

Според автора на изследването, намаляването на здравния риск се дължи основно на консумацията на риба с тъмно месо като сьомга, скумрия и лефер. Обект на бъдещи проучвания ще бъде да се провери изказаната хипотеза. За всеобща изненада дамите, които са си набавяли омега-6 мастни киселини основно от растителни източници, са по-уязвими към макулна дегенерация, отколкото тези, които приемат хранителния елемент от животински храни. Именно поради това изследователите приканват жените да доставят на организма си омега 6-мастни киселини предимно от риба.

Природно средство за ефективна превенция на макулна дегенерация

Освен приема на незаменими мастни киселини, с изявен протективен ефект срещу макулна дегенерация както при жените, така и при мъжете, са естествените очни пигменти. В оптимални количества и в максимално пречистена форма те се съдържат в изцяло природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo. Мощното допълващо действие на активните съставки лутеин и зеаксантин осигурява двойна пигментна защита за очите. Приемът на Околут Дуо предпазва макулата и ретината от негативното влияние на свободните радикали и спомага за поддържане на нормална зрителна функция. Околут Дуо е подходящ за вегетарианци и вегани тъй като е под формата на растителни капсули (VGcaps). Напълно безвреден е и е отличен избор за продължителна употреба. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене.

borola