Болести на окото, увреждащи централното зрение

Централното зрение е отговорно за възприемането на фините детайли на наблюдаваните обекти. При влошено централно зрение обектите в центъра на зрителното поле са замъглени и неясни и остават такива дори при фокусиране на погледа върху тях. Някои болести на окото засягат основно централното зрение и сериозно затрудняват нормалния начин на живот. Важно е да се отбележи, че при редица очни болести е възможно периферното зрение да остане напълно незасегнато.

Болести на окото, които основно увреждат централното зрение

Качеството на централното ни зрение се определя от състоянието на макулата – централната зона на ретината. Именно в нея концентрацията на светлочувствителни клетки е най-голяма, което е основният фактор за осигуряване остротата на зрението (визуса). В ретината и макулата се натрупват и най-голямо количество от т.нар. пигменти за очи – вторият най-важен фактор за поддържане на добро зрение.

Някои болести на окото протичат с увреждане на ретината и в частност на макулата. Именно тяхното развитие е най-честата причина за увреждане на централното зрение. В тази група зрителни заболявания попадат:

Рискови групи за развитие на очни болести, увреждащи централното зрение

Офталмолозите разглеждат няколко групи пациенти, за които се счита, че са изложени на повишен риск от споменатите болести на окото. В тези групи попадат:

  • хората над 40-годишна възраст
  • страдащите от диабет
  • работещите на открито и на силна слънчева светлина и др.

Ранното диагностициране на всички болести на окото е ключово за запазване на зрението. Според офталмолозите дори хората, които не попадат в споменатите рискови групи, трябва да се подлагат на редовни очни прегледи и да полагат профилактични грижи за очите си. Такива са наложителни особено при симптоми на влошено централно зрение. Препоръчва се още при първи оплаквания да започне приемът на офталмопротективни продукти.

Качествени офталмопротектори за предпазване на ретината и макулата и поддържане на централното зрение

Природните продукти от серия Околут предлагат доказано ефективна и комплексна защита на целия зрителен анализатор.

Околут Дуо/Ocolut® Duo е сред най-мощните природни продукти с максимално количество пигменти за очи – лутеин и зеаксантин. Балансираният състав помага само с 1 капсула Околут Дуо дневно да се осигури насищане на ретината и макулата с пигменти. Това гарантира профилактиката и допълва лечението на макулна дегенерация, макулна дупка и едем и осигурява силно централно зрение.

Околут Комби/Ocolut® Combi е първият природен продукт, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Той се препоръчва на всички, попадащи в рисковите групи за развитие на болести на окото. Околут Комби е изключително ефективен при профилактика и лечение на диабетна ретинопатия. Само 1 капсула дневно помага за поддържане остротата на централното зрение.

 

borola