очно заболяване

Някои от факторите, определящи появата на тежкото очно заболяване – глаукома, водеща до слепота, са както логични, така и доста любопитни. Интересно е например, че това очно заболяване може да се прояви, както при наличие, така и при отсъствие на сигнализиращите го фактори. Затова е добре да се предпазим от появата на болестта навреме.

Кои са факторите за поява на очното заболяване глаукома?

Ако разгледаме различните фактори, сигнализиращи за появата на това болестно състояние на очите, можем да открием някои познати и някои дори неподозирани от повечето хора фактори.

Наличие на глаукома у близки хора

Заболяването може да се предава по наследствен път. Въпреки това, ако някой от семейството ви страда от глаукома, това не означава, че болестта ще се развие и при вас. Особено ако извършвате редовни профилатични прегледи при специалист.

Раса

У чернокожите хора откритоъгълната глаукома заема водещо място сред причините за слепота. Рискът от развитие на глаукома при чернокожите се повишава след 40-годишна възраст. Ескимосите и азиатците са по-малко изложени на този риск.

Възраст

По данни на Американската офтамологична академия рискът от развитие на глаукома се повишава след 50-годишна възраст.

Високо вътреочно налягане

При хората с високо очно налягане съществува много по-голям риск от поява на глаукома.

Тънка роговица

По-голяма част от последните клинични изследвания сочат, че пациентите с много тънка роговица са в по-голям риск от развитие на глаукома. Например у хората с тъмна кожа роговицата на окото е по-тънка, отколкото при хора със светла кожа.

Зрителни нарушения

Наличието на късогледство повишава риска от откритоъгълна глаукома, а наличието на далекогледство предполага поява на закритоъгълна глаукома.

Продължителен прием на кортикостероиди

Продължителният прием на кортикостероиди (синтетични аналози на хормони, произвеждани от кората на надбъбречните жлези) повишава риска от развитие на глаукома.

Наличие на травма и операция на очите

Травмите могат да повредят структурата на очите, когато се съпровождат с влошено оттичане на вътреочната течност. Усложнения след операции на очите също могат да доведат до развитие на глаукома.

В допълнение, според някои научни изследвания, към горните фактори за глаукома могат да се добавят и високо кръвно налягане, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Наличието на един или няколко рискови фактори не означава непременно развитие на глаукома. Въпреки това, при установяване на някои от изброените фактори е добре да се консултирате със специалист.

Защита на очите с ефективни природни продукти

Такава възможност предоставят изключително качествено разработените продукти от фамилия Околут – Околут/Ocolut®, Околут Дуо/Ocolut® Dyo и Околут Комби/Ocolut®Combi. Те се грижат цялостно за здравето на очите и не позволяват развитието на очни заболявания.

За качествена профилактика на риска от глаукома може да разчитате на комплексното действие на Околут Комби/Ocolut® Combi, в комбинация с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+.

 

borola