макулна дегенерация лутеин

Редица научни изследвания доказват положителното въздействие на очния пигмент лутеин при профилактика и поддържащо лечение на възрастова макулна дегенерация. Тя представлява прогресивно дегенеративно заболяване на ретината, което ако не се лекува може да доведе до загуба на централно зрение. Макулната дегенерация настъпва при увреждане на макулата (частта от ретината, която отговаря за централното зрение, с която виждаме фините детайли). Тя се затъмнява и замъглява централното зрение. Правилната профилактика и лечение са от съществено значение за поддържане и запазване на доброто зрение при риск или вече настъпило очно увреждане.

Проучвания на ефекта на очния пигмент лутеин при профилактика и лечение на макулна дегенерация

Изследвания на учени от Харвардския университет доказват положителното действие на основния очен пигмент лутеин при протекция на зрението. Приемът на 6 мг дневно от каротеноида намалява риска от увреждане на макулата с 43%.

До наши дни са проведени множество проучвания, които изясняват съществените превантивни функции на лутеина срещу възрастово обусловената макулна дегенерация. Основните изводи, направени от специалистите, са следните:

  • Хората, страдащи от макулна дегенерация, свързана с възрастта, са с по-ниски нива на лутеин в макулата.
  • Приемът на лутеин повишава серумните му нива и повишава плътността на макулния пигмент.
  • Лутеинът предпазва ретината и макулата, като блокира действието на увреждащата синя светлина.
  • Антиоксидантната функция на лутеина може да намали прогресивното развитие на възрастово обусловена макулна дегенерация.
  • Диета, богата на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, подобрява функциите на окото и зрителната острота при хора с възрастова макулна дегенерация. Офталмолозите препоръчват към хранителния режим да се добави и природен офталмологичен продукт за оптимално снабдяване на очите с антиоксиданти.

Природна комбинация от очни пигменти и антиоксиданти за протекция на зрението при възрастова макулна дегенерация

За запазване на доброто зрение при висок риск от макулна дегенерация или поддържащо лечение на заболяването се доверете на Околут Дуо/Ocolut® Duo.

Околут Дуо е натурален офталмологичен продукт с високо съдържание на незаменимите очни пигменти и антиоксиданти лутеин и зеаксантин. Оптималните дози лутеин и зеаксантин в продукта осигуряват максимално насищане на макулата и ретината с очни пигменти. По този начин се осигурява мощна защита на очите и зрението срещу увреждащия оксидативен стрес. Офталмолозите препоръчват Околут Дуо за прием от хората, попадащи във висок риск от възрастова макулна дегенерация и пигментен ретинит. Продуктът е идеално допълнение и към текущо лечение на очните заболявания.

Околут Дуо няма противопоказания, като съветът на специалистите е да се приема продължително време. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Подходящ е и за вегетарианци и вегани.

borola