Side Menu

Последни публикации

превенция и борба с възрастовата макулна дегенерация

Лутеинът – научно доказано средство за превенция и борба с възрастовата макулна дегенерация

Възрастовата макулна дегенерация представлява дегенеративно заболяване на ретината, на което се дължи прогресивната загуба на централното зрение. Тя настъпва, когато макулата (частта от ретината, която отговаря за централното зрение, с която виждаме фините детайли) е увредена. Когато макулата е увредена се затъмнява и замъглява централното зрение.

Изследвания в Харвардския университет през 1994г. доказват, че 6 мг лутеин (основен очен пигмент) дневно намалява риска от увреждане на макулата с 43%. През 1994 г. учените за първи път отбелязват важната роля на лутеина за дългосрочното поддържане на добро здраве на очите. Оттогава до днес са проведени стотици научни изследвания, които изясняват съществените превантивни функции на лутеина. Основните изводи, направени от специалистите са следните:

Лутеинът предпазва ретината, като блокира действието на увреждащата синя светлина.
Индивиди, страдащи от възрастова макулна дегенерация са с по-ниски нива на лутеин в макулата.
Антиоксидантната функция на лутеина може да намали прогресивното развитие на възрастовата макулна дегенерация.

Диета с богато съдържание на лутеин и зеаксантин подобрява функциите на окото и зрителната острота при пациенти с макулна дегенерация, свързана с възрастта.
Приемът на лутеин повишава серумните му нива и повишава плътността на макуларния пигмент. Този ефект е по-ясно изразен специално при по-високи дози лутеин.
В човешкия организъм част от приетия лутеин се превърща в зеаксантин, поради което лутеинът е ключовият каротеноид за осигуряване както с лутеин така и със зеаксантин.

Приемът на 6 мг на ден лутеин с храната намлаява с 43% риска от развитие на макулна дегенерация, свързана с вързастта.
Именно затова е създаден природният продукт Околут, който съдържа 6 мг чист лутеин и 450 мкг зеаксантин и осигурява дневната нужда от очни пигменти. Околут се приема, когато все още не е настъпило нарушение на зрението при риск от макулна дегенерация свързана с възрастта и катаракта, работа с компютър и уморени очи, намалена зрителна острота, проблеми с нощното виждане и късогледство и за покриване на дневните нужди от лутеин и зеаксантин.

Освен за профилактика на очни заболявания, Околут се препоръчва и за деца с нарушено зрение.
Околут се примема по 1 капсула 1-2 пъти дневно, след хранене. За постигането на оптимален ефект Околут е необходимо да се приема продължително време.

borola

0 коментара

0

Коментари

avatar