Околут и Околут Дуо

Катарактата е една от основните причини, поради които настъпват нарушение на зрението и ослепяване в зряла възраст. Рискът от катаракта значително се увеличава с възрастта (над 65 г.), като с по-висок риск са жените, пушачите, хората, изложени по-дълго време на слънце и диабетиците. Намалената прозрачност на лещата постепенно води до замъглено, неясно зрение и слепота.

Лутеинът и зеаксантинът са единствените каротеноиди, които се откриват в човешката леща, но в значително по-ниски концентрации от тези в макулата. Епидемиологични изследвания са установили статистически достоверно намаляване на риска от развитие на катаракта при лица с висок прием на лутеин и зеаксантин (над 6/мг на ден). Установено е, че ниската плътност на макуларния пигмент корелира с висока оптична плътност на лещата при възрастни хора (48-72 г.). Счита се, че високата оптична плътност на лещата е предпоставка за развитие на катарката.

Заключенията от научни изследвания свързани с действието на лутеина и зеаксантина показват следното

  • Лутеинът и зеаксантинът притежават протективно въздействие върху развитието на катаракта.
  • Лутеинът се депозира по специфичен начин в лещата на окото.
  • Диетата с високо съдържание на лутеин може да забави развитието на катаракта.
  • Високите серумни нива на лутеин се свързват с намаляване на оптичната плътност на лещата.

Околут е природен продукт, който съдържа 6 мг чист лутеин и 450 µг зеаксантин. Прилага се при хора с повишен риск от катаракта. С повишаване на дозата на лутеина се повишават плазмените концентрации, като те са най-високи при доза 20 мг. Тази дозировка има както протективен така и лечебен ефект, и може да възстанови нормалната структура на макулата при започнали вече дегенеративни промени. Такива оптимални количества – 20 мг лутеин и 1500µг зеаксантин осигурява приемът на Околут Дуо. Тъй като лутеинът и зеаксантинът, съдържащи се в много зеленчуци и плодове, е недостатъчен за набавянето и усвояването на нужното количество очни пигменти, приемът на една VG капсула Ocolut Duo дава решение на проблема.

borola